Sinüzit nedir? Sinüzit belirtileri ve sinüzit tedavisi

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Sinüs kanallarının çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit özellikle hava sıcaklığının sıkça değiştiği koşullarda artış gösteriyor. Genellikle ilaçlarla tedavi edilen sinüzit kronikleştiğinde ise ameliyat ile müdahale edilmesi tavsiye ediliyor.

Sinüs nedir?

Sinüsler, kafa kemiklerinin içine yerleşen ve kanalları burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklar. Sesin tınısını, karakterini sağlamasının yanı sıra burundan geçen havanın nemlenmesine ve vücut ısısına yaklaşmasına, içi hava dolu olduğu için kafanın ağırlığını azaltıp ve başın dik durmasına yardımcı oluyorlar.

Sağlıklı sinüs, iltihaplı sinüs ayrımının yer aldığı grafik.

Sinüzit hangi belirtilerle ortaya çıkıyor?

Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzit göstergesidir. Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürük en çok gözlemlenen belirtileridir. Çocuklarda huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir.

Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit belirtileri arasında yer alır.

Sinüzitten Korunma Yolları

Tedavi edilse de tekrarlayabilen bir hastalık olan sinüzitin oluşumunun nasıl engellenebileceğini bilmek büyük önem taşır. Sinüzitten korunmak için bu tavsiyelere uyulması önerilmektedir;

Gribal enfeksiyon mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Enfeksiyon süresince burun daima açık tutulmalıdır. Bunun için okyanus sularını kullanmak ya da denize girmek sinüslerin boşalması açısından yararlıdır. Evde bir su bardağının içine bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat karıştırılarak hazırlanan sıvı ile burun içi yıkanabilir. Bunlar gribal enfeksiyonlarda sinüslerin dolmasını engelleyecektir. Burnu açık tutmak için ayrıca mentollü, okaliptus buharı yapılabilir.

- Dışarı, ıslak saçla çıkmamaya önem verilmelidir.

- Direkt rüzgara maruz kalınmamalıdır.

- Alerji tedavisi ihmal edilmemelidir.

- Burun kemik eğrilikleri, burun etlerinin büyüklük ve şişliği tedavi edilerek ortadan kaldırılmalıdır.

Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?

Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde kronik farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur. “Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürmektedir. Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir.

Hacamat sinüzite iyi gelir mi?

Sinüzitin en etkili alternatif iyileşme yollarından biri de hacamattır. Yüz bölgesine yapılan hacamat sayesinde sinüslerdeki iltihabın boşalması ve özellikle kronik sinüzit yaşayanların bu sorundan kurtulmaları sağlanmaktadır. Pek çok kişi sinüzit ve hacamat olarak dayanılmaz baş ağrılarına neden olan ve nefes almayı zorlaştıran bu hastalıktan kurtulmuşlardır.

Sinüzit İçin Hacamat Hangi Noktalara Uygulanmalı?

Yüz bölgesindeki akupunktur noktalarının hacamat ile uyarılması sonucunda sinüzit hastalarında iyileşme görülmektedir. Uygulama sonrasında tıkanık burnun açılması ve sinüzite bağlı baş ağrılarının hafiflemesi, sinüzit ve hacamatın olumlu faydaları arasındadır. Günümüzde hacamatın faydalarını bilen ve bunlardan faydalanmak isteyen pek çok kişi düzenli olarak hacamat olmakta ve şifa bulmaktadırlar.

Sinüzit ne zaman kronikleşir?

12 haftadan uzun süren şikayetlerin sebebinin kronik sinüzit olabileceğini aktaran doktorlar, kronik sinüzüt hakkında ise şunları söylüyor:

  • Boğaz ağrınız varsa,
  • - Burnunuzda kuruma ve kabuklanma oluyorsa,
  • - Ağız ve diş sağlığınıza dikkat -ettiğiniz halde ağız kokusu problemi yaşıyorsanız,
  • - Geceleri horluyorsanız,
  • - Burun tıkanıklığınız varsa,
  • - Koku alamıyorsanız,
  • - Son dönemlerde sürekli yorgunsanız,
  • - Kuru öksürüyorsanız,
  • - Sesiniz değişmeye başladıysa,
  • - Geniz akıntınız varsa,
  • - Boğazınızda batma gibi bir rahatsızlık hissi oluşuyorsa,

Üç haftadan uzun süren üst solunum yolu şikayetlerinizde doktora görünmeniz önerilir.