Sınır Tanımayan Doktorlar: Lübnan tarihi bir yerinden edilme kriziyle karşı karşıya
HABER MASASI
Abone Ol
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Lübnan’ın son dönemde yaşanan yoğun İsrail saldırıları nedeniyle tarihi bir yerinden edilme kriziyle karşı karşıya kaldığını bildirdi. MSF, bu durumun ‘korkunç boyutlarda’ olduğunu ifade ederek acil yardım çağrısında bulundu.
1971'de Paris'te bir grup doktor ve gazeteci tarafından kurulan ve uluslararası, bağımsız bir tıbbi insani yardım kuruluşu olan Médecins Sans Frontières (MSF), Lübnan'da da faaliyet gösteriyor. İsrail-Lübnan savaşına ve İsrail saldırılarına ilişkin açıklama yapan MSF, “Saldırılar, binlerce insanın evlerini terk etmesine ve barınma koşullarının her zamankinden daha kötü hale gelmesine neden oldu” açıklamasında bulundu.
Özellikle güney Lübnan'daki yoğun bombardımanın ardından yerel toplulukların büyük bir baskı altında kaldığını belirten MSF, sağlık hizmetlerinin erişilemez olduğunu vurgulayarak, “Birçok insan, güvenli bir sığınak ararken, sağlık hizmetleri ve temel ihtiyaçlara erişim konusunda ciddi zorluklar yaşıyor. Acil sağlık hizmetlerine olan ihtiyaç katlanarak artıyor” ifadelerini kullandı.
MSF Ortadoğu Koordinatörü, bölgedeki saldırıların yardım çalışanlarının görevlerini yerine getirmesini zorlaştırdığına dikkat çekerek, “Lübnan’da yaşananlar, savaşın doğrudan sonuçlarıyla birlikte insani krizin boyutlarını daha da derinleştiriyor. Yaşanan bu insani trajedi, Lübnan'daki halk sağlığına ve güvenliğine yönelik tehditleri artırırken, insani yardım kuruluşlarının çalışmaları daha da kritik bir hal alıyor. Uluslararası toplumun, bu kriz karşısında daha etkin adımlar atması gerektiği vurgulanıyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca, 2023 yılı itibarıyla, İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarının, 2006 yılındaki savaşın ardından en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.