Sinema Yasası'nda 'sansür' tartışmasının arkası boş çıktı!

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Yıllardır sinemacılar ve film yapımcıları arasında büyük bir sorun teşkil eden sinema krizi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, sektörün önde gelen isimleri ve meslek örgütleriyle birlikte hazırlanan yasanın yürürlüğe girmesi sonrası sona ermişti. Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından ortaya atılan 'sansür' iddialarının arkası ise boş çıktı. Kanundaki filmlere yasak getireceği iddia edilen maddenin eski kanunda da yer aldığı ve birçok Avrupa ülkesinde de uygulandığı görüldü.

Film yapımcılarının ve sinemacılarının yıllardır elini kolunu bağlayan sorunlar, çıkartılan sinema yasası ile çözüme kavuştu. Yasa, film yapımcılarıyla sinemacılar arasındaki krizi sonlandırmakla kalmayıp, sektörün talep ettiği birçok konuyu da çözüme kavuşturdu.

Türk sinemasında krizin adı: Patlamış mısır
Hayat

Kanunda yer alan ve filmlere yasak getirileceği iddia edilen maddede yer alan kısım ise şöyle,

  • “Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılır. Değerlendirme ve sınıflandırma sonunda uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz.”

Beş yıl içinde 5.651 filmden sadece 3'ü sansüre takıldı

Düzenlemenin ardından gelen eleştirilen arkasının boş olmasının sebebiyse, tartışılan maddenin bir önceki kanunda da yer aldığı ve bu kanunun uygulandığı süre zarfında sadece 3 film için kullanıldığı ortaya çıktı.

Kültür Bakanlığı, kanunun verdiği bu yetkiyle 5 yıl içinde 5.651 filmden sadece cinsel içerikli 3 filmin yayınlanmasına izin vermedi.

  • Yayınlanılmasına izin verilmeyen filmler:
  • “Nymphomaniac Part 1- Part 2” ve “Teen Ass Fucker”.

Reklam ve fragman sürelerine düzenleme geldi
Hayat

''Yasanın içeriğini bilmiyorum ama hiç kimseye hayır gelmez''

Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, birtakım çevreler tarafından içeriğine bakılmaksızın 'sansür yasası' olarak nitelendirdi. Bunun en güzel örneğini ise bir televizyon programına katılan Levent Üzümcü'nün yasa hakkında en ufak bir fikri olmamasına rağmen yaptığı fütursuzca yorumları verebiliriz.

Levent Üzümcü, katıldığı bir televizyon programında sinema yasasında bilgi sahibi olmadığını fakat devletin yaptığı bu yasanın hiç kimseye faydası olmayacağını dile getirdi.

  • Levent Üzümcü, konuk olduğu programda ''Ne diyorsunuz bazı çevrelerce 'Sansür Yasası' diye adlandırdığı kanun hakkında? sorusuna
  • Yasa hakkında bir bakışımın olabilmesi için bilgi sahibi olmam gerekiyor. Yasa hakkında bilgi sahibi değilim. Sadece yerli ve milli sinema gibi laflar gördüm…” yanıtını verdi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret eden ve sinema yasasının imzalandığı toplantıya katılan oyuncular arasında; Şahan Gökbakar, Mahsun Kırmızıgül, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer, Oktay Kaynarca, Tamer Karadağlı, Demet Akbağ ve Burak Özçivit yer aldı. Sinema sektörüne yön veren bu isimlerin bir uzlaşı içerisinde bulunması bazı çevreler tarafından argüman üretmeksizin eleştirildi.
  • Cumhurbaşkanı sinema sektörünün önde gelen isimlerini ağırladı
    Hayat

Üzümcü, kolaylıkla internet üzerinden yasa hakkında bilgi edinmek yerine hiç bir fikir sahibi olmadığı konuyla ilgili basma kalıp cümleler kullanarak kendisiyle çelişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden sinemacılar ve film yapımcıları için yaptığı yaftalamalar cehaletin nasıl ortaya çıktığının kanıtı niteliğinde.