Sigaranın zararı büyük: İzmaritler doğayı öldürüyor

HABER MERKEZİ
Abone Ol

Sigara sadece insana değil doğaya da zarar veriyor. İngiliz bilim insanları yaptıkları bir araştırmayla çöp sınıfına giren izmaritlerin etkilerini inceledi. Araştırmada, toprağa düşen izmaritler bitkilerin kök ve gövde gelişimini engellediği belirlendi. ARU Biyoloji Bölümü’nde kıdemli öğretim üyesi Dr. Dannielle Green, ''Sigara izmaritlerini yere atmak sosyal açıdan kabul edilebilir bir kirletme türü olarak görünüyor ve filtrelerin kaybolmadığına dair farkındalığı artırmamız gerekiyor'' dedi.

Sağlığa zarar veren ve ölümle sonuçlanan etkileri bulunun sigara doğayı da öldürüyor. Doğa için büyük tehlike oluşturan sigara izmaritleri bitkilere ve köklerine zarar veriyor. İngiltere'de yapıla bir araştırmaya göre, izmaritler zamanla bitkisel hayatın bitmesine neden oluyor.

Çimlenme azalıyor

Bilim insanları, sigara izmaritlerinin, insan yapımı maddeler içinde çevreye en fazla zarar veren atık türü olduğunu bildirdi.

İngiltere'nin Anglia Ruskin Üniversitesince yapılan araştırma, toprağa ve çimlere atılan sigara izmaritlerinin insan yapımı maddeler içinde çevreyi en fazla kirleten atıklar olduğunu ortaya koydu.

Doğaya atılan izmaritler çevrenin yok olmasına neden oluyor

Deniz kıyıları ve şehirlerden toplanan çöpün yüzde 30 ila 40'ını, sigara izmaritlerinin oluşturduğunu belirten araştırmacılar, her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmaritin atıldığını ifade etti.

Bitkilerin gelişimini engelliyor

İzmaritlerin, bitkilerin gelişmesini engellediğine dikkati çeken araştırmacılar, bunun, çimenlerin büyüme oranını yüzde 10, yoncaların gelişme oranını ise yüzde 27 düşürdüğünü kaydetti.

Sigara izmaritinin kirliliğe en fazla sebep olan kısmının, filtreleri olduğuna işaret eden araştırmacılar, bir çeşit biyoplastik olan bu filtrelerin atıklarına, okyanus diplerinde bile rastlandığını ifade etti. ABD'nin California eyaletinden Senatör Hannah-Beth Jackson, yılın başında, bitkilere verdiği zarar gerekçesiyle sigara filtrelerinin üretiminin tamamen yasaklanmasını savunan bir yasa tasarısını eyalet meclisine sunmuştu.

Yapılan araştırmalar izmaritlerin doğaya bırakılmasıyla ilgili bilinçlendirme yapılması gerektiğini ortaya koydu

'Farkındalığı artırmamız gerekiyor'

ARU Biyoloji Bölümü’nde kıdemli öğretim üyesi Dr. Dannielle Green “Dünya genelinde sigara izmaritlerinin yaygın olduğu sokaklar ve parklar olmasına rağmen çalışmamız sigara izmaritlerinin bitkiler üzerindeki etkisini gösteren ilk araştırma. İzmaritlerin çimlenme başarısı ve hem otların hem de yoncaların filiz boyu üzerinde zararlı etkisi olduğunu ve yoncanın kök ağırlığını yarıdan fazla azalttığını bulduk" dedi.

Green buna ek olarak “Kentin yeşil alanlarında yaygın bulunan test ettiğimiz iki tür olan delice otu ve beyaz yonca çiftlik hayvanları için önemli yem mahsülleri. Bu bitkiler şehir parklarında dahi biyoçeşitlilik zenginliğini destekliyor ve beyaz yonca ekolojik açıdan polen taşıyıcıları ve nitrojen tutumu için önemli” ifadelerini kullandı.

Green ayrıca “Sigara izmaritlerini yere atmak sosyal açıdan kabul edilebilir bir kirletme türü olarak görünüyor ve filtrelerin kaybolmadığına dair farkındalığı artırmamız gerekiyor. Diğer türlü izmaritler çevreye ciddi zararlar verebilir” dedi.

Sigaranın zararları

İnsanı ve doğayı öldüren sigaranın bazı zararlarını 7 maddede topladık. Ancak bunlar dışında da birçok zararı bulunuyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışmalar yaparak sigarayı bırakmayı istemeniz durumunda yardımcı oluyor. ALO 171'i arayarak sigarayı bırakmak için bir adım atabilirsiniz.

  1. Solunum sistemi hastalıklarına sebep olur. (zatürre, bronşit, astım gibi)
  2. KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) nedeni sigaranın zararlarıdır.
  3. Kanser türlerinden en çok rastlanan akciğer kanserinin nedeni sigara kullanımıdır.
  4. Kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
  5. Damar tıkanıklığı sigaranın verdiği zararlar arasında en büyük yeri alır.
  6. Cilt kanseri, dudak kanseri, gırtlak kanseri gibi birçok kanser hastalığına neden olur.
  7. Sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir.