Şifreleri çalan 25 uygulama Google Play'den kaldırıldı

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Google, kısa süre önce yaptığı Google Play temizliğiyle toplamda 25 uygulamayı marketten sildi.

Kullanıcı bilgilerini ele geçiren ve uzaktaki sunuculara gönderen bu uygulamalar artık indirilemiyor.

Ancak bu uygulamalardan birini kullanıyorsanız sizin de temizlemenizde yarar var.

Hem Apple hem de Google belirli aralıklarla uygulama mağazalarını güncelleyerek zararlı yazılımları temizliyorlar. Özellikle kullanıcıverilerini ele geçiren ya da bir şekilde zararlıolduğu kanıtlanan uygulamalar 'silinenler' arasına dahil ediliyor. Son olarak bu şekilde kapsamlı bir temizlik daha gerçekleşti.

Üstelik Google bu konuda yalnızca kendi yönergeleriyle değil, çeşitli analiz şirketleriyle de ortak çalışmalar yürütüyor. Yani az önce de bahsettiğimiz üzere zararlı olduğu kesinleşen uygulamalar siliniyor.

Bu listede birçok farklı görev için geliştirilen uygulamalar yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde, 25 farklı uygulamanın 'Facebook ile giriş sistemindeki problemler' nedeniyle zararlı olduğunu açıklayan Evina isimli güvenlik şirketi, Google'ın yeni uygulama temizliği konusunda yönlendirilmesini sağladı da denilebilir. Listedeki tüm uygulamalar GooglePlay'den silindi.

Ancak bu listedeki uygulamaların Google Play'den silinmiş olması şu ana kadar hepsinin birçok kişi tarafından yüklendiği gerçeğini değiştirmiyor. Yalnızca uygulamayı yeni indirecek olan kullanıcılar oltaya takılmamış oluyor. Cihazlarında bu uygulamaları yüklü tutan kişiler için de tehlike devam ediyor. İvedibirşekilde uygulamaları silmekte yarar var.

Aslında bakılırsa listedeki uygulamalar çok farklı kategorilerde listeleniyor ve bu doğrultuda tahmin edebileceğiniz gibi farklı görevleri üstleniyor. Aralarında duvar kağıdı değişimi sağlayan kişiselleştirme uygulamaları da var, müzik ve videoları oynatmayı sağlayan yardımcı uygulamalar da.

Zararlı yazılımlar şifreleri nasıl çalıyor?

Zararlı olarak kabul edilen toplamda 25 uygulama Google Play'den temizlendi. Ancak önümüzdeki süreçte de benzer hamlelerin yapılması bekleniyor.

Aslında bunun birçok farklı yöntemi var. Fakat haberimizin konusu üzerinden gidecek olursak, uygulamaya girişte 'Facebook ile giriş' seçeneği tıklandığında bir webtarayıcıpenceresi açılıyor ve uygulama ekranının hemen üzerine geliyor.

Dolayısıyla kullanıcı bunu çok da fark edemeden kullanıcı adını ve şifresini giriyor. Daha sonrasında yazılım bu kullanıcıverilerinidepolayarak uzaktaki bir sunucuya gönderiyor. Böylece aslında şifreler kolay bir şekilde ele geçirilmiş oluyor.

Elbette bazı kullanıcılar durumu fark ederek çıkış yapıyor ve uygulamaları siliyor. En doğrusu da bu. Ancak yine arayüz nedeniyle bunu tahmin edemeyecek olan kullanıcılar için yukarıdaki listeyi paylaşıyoruz. Eğer cihazlarınızda bu listedeki bir uygulama varsa temizlemenizde yarar var.