Sicilya Mafyası'nın yeni babasına büyük operasyon

HABER MASASI
Abone Ol

İtalya'nın Palermo kentinde günün ilk saatlerinde düzenlenen operasyonda, "Sicilya Mafyası'nın yeni babası" olduğu belirtilen Settimo Mineo, 45 kişiyle birlikte gözaltına alındı. 80 yaşındaki kuyumcu Mineo'nun Mayıs ayında Sicilya Mafyası Cosa Nostra'nın yeni babası seçildiği bildirilmişti. Sicilya'da mafya nasıl oluştu? Sicilya mafyasının kuralları neler? Sorularını cevaplandırdık.

İtalya'nın Sicilya adası merkezli Cosa Nostra mafyasının 80 yaşındaki yeni "babası" Settimo Mineo'nun da aralarında olduğu 46 kişi, bu sabah yapılan bir operasyonla gözaltına alındı.

İtalyan medyası Mineo'nun, geçen yıl hapiste ölen Toto Riina'nın selefi olduğunu yazmıştı.

Mafya şüphelileri haraç, ateşli silah yasasına muhalefet, kundaklama ve diğer bazı başka suçlamalarla itham ediliyor.

İtalya'da, yıllardır toplantı yapmayan Cosa Nostra'nın, Cupola olarak bilinen lider kadrosunu yeniden yapılandırdığı yönünde haberler çıkmıştı.

Sicilya'da Mafya'nın oluşumu

Birbirleriyle işbirliği olan her aile ittifakının başında, aileler üstü bir saygınlık ve otorite sahibi olan ve Baba anlamına gelen Padrino bulunmaktaydı. En yaşlı ve tecrübe sahibi olan ve idare etme konusunda rüştünü ispatlamış kişi Padrino oluyordu.

Padrino yani Baba olmak isteyen adaylar, bazı dönemlerde kendilerine ait özel silahlı gruplarıyla birlikte rakiplerini ortadan kaldırarak yönetimi ele almışlardır. Padrinoların her biri Sicilya'da ve İtalya'nın diğer bölgelerinde yönettikleri aileler içinden bir tanesini diğer ailelere liderlik yapması için bir lider aile tayin ederdi.

Buna Capofamiglia denirdi. Padrino'ya bağlı olan her aile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki suç unsurlarını kendilerine bağlamaları için şef anlamına gelen bir Caporegime tayin ediyordu.

  • Her Caporegime ünvanlı şahsın yanında Asker anlamına gelen Soldato adlı bir yardımcısı ve silahlı unsurları vardı. Caporegime ünvanlı silahlı unsur liderleri, içlerinden birini lider seçiyordu.

Bu şahsa Şeflerin Şefi anlamına gelen Capo di tutti Capi denmekteydi. Caporegimeler suça bizzat karışmazlar ve işlerini Soldatoları aracılığı ile idare ederdi.

Öte yandan her Padrino, kendisine bağlı olan her aileye müşavir anlamına gelen birer Consigliere tayin etmekteydi. Consigliere ünvanlı bu şahısların görevi Padrino'ya bilgi vermek ve bağlı olduğu aileye yardımcı olmaktır.

Karanlık kardeşlikler

  • 1870'lerde Tenebrosi Sondalizi olarak adlandırılan Karanlık Kardeşlikler, Sicilya'daki köylerde ortaya çıkan geniş aileleri tanımlayan genel bir tabirdir. Bu ailelerin en güçlüleri Fratuzzi de Bagheria, Scattialora di Sciacca, Scaglione di Castrogiovanni, Fontana Nuova di Misilmeri, Fratellanza di Favara, Zubbio de Villabate ve Stoppaglieri de Monreale'dir. 1870'lerde belgelenmiş ilk mafya savaşı ise Sicilya'da vuku bulmuştur. İlk mafya savaşı Palermo'daki Giardinieri Kardeşliği ile Nicosia'daki Giuseppe Palmeri'nin örgütü arasında gerçekleşmiştir.

Sicilya mafyasının kuralları nedir?

Erkeklik anlamına gelen Omerta sözcüğü Sicilya dilinde erkek kelimesinin kökü olan Omu'dan gelmektedir.

Omerta aynı zamanda mafya üyelerinin uymaları gereken kurallara verilen isimdir.

1876'da Sicilyalı mafya üyesi Leo Pellegrino'nun verdiği ifadeye göre Omerta'nın ilk kuralı kaçmakta olan namuslu bir adamı evinde saklamak, şerefli bir adamın kızına yaklaşanı öldürmek, üçüncüsü hırsızlık yapmamak, dördüncüsü birbirini tanımayan 2 mafya üyesinin ancak üçüncü bir şahıs aracılığı ile tanışması, beşinci kural barlara ve eğlence merkezlerine gitmemek, altıncı kural mafya üyesinin üst rütbeli mafyalardan gelen emre günün her saatinde hazırlıklı olması, yedincisi bir para başkasına ya da başka bir aileye aitse almamak, sekizinci kural ailelerin yaptığı tayinleri ve üstlerin verdiği görevleri sorgulamamak, dokuzuncu kural bir şey sorulduğunda doğru cevap vermek, onuncu kural ailesinde polis teşkilatına mensup olanı veya aileler arasında ikili oynayanı mafyaya kabul etmemek, on birinci kural ise çevreye gürültü vereni ve saygısızca davrananları cezalandırmak.

Sicilya'da mafya'ya kabul töreni

1992'de Antonino Calderone ve 1994'de Anthony Gaspipe Casso'nun verdiği ifadelere göre mafyaya üye olacak kişinin silah kullandığı elinin tetik parmağına iğne batırılıp bir azizin tasviri üzerine kanı damlatılır. Ardından bu tasvir tutuşturulur ve mafyaya kabul edilecek olan üye yanmakta olan tasviri silah kullandığı eline alır ve tasvir kül olana kadar elinde tutar.

Bu esnada ailesini ve dostlarını korumak için and içer ve sessizlik yemini eder. Bu törenle birlikte mafyaya ihanet etmesi halinde yakılarak öldürülmeyi kabul etmiş olur.

Mafyaya üye olacak kişilerde iyi derecede bıçak ve silah kullanabilme, iyi kamufle olabilme, iyi yüzebilme ve acıya dayanıklı olabilme şartları aranmıştır.

Mafyaya kabul töreni öncesinde acıya dayanıklılık sınavına tabi tutulan bazı mafya adayları, karşısındaki kişinin bıçağını eliyle tutar ve etkisiz hale getirmeye çalışırdı. Bundan dolayı bu teste tabi tutulan mafyaların ellerinde kesik olduğu için İtalyan polisi onları kolayca ayırt ederek tutuklayabiliyordu.