Siber saldırganlar, koronavirüs aşısı geliştiren şirketleri hedef alıyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Microsoft, yayınladığı yeni blog yazısında COVID-19 aşısı ya da tedavi yöntemleri geliştiren şirketlerin siber saldırganların hedefinde olduğunu belirtiyor.

Şu ana kadar birçok farklı saldırının önlendiğini bildiren şirket, herkesin buna karşı gelmek için elinden geleni yapması gerektiğini savunuyor.

Dünya çapında birçok sağlık kuruluşu ve üniversite, koronavirüs aşısı bulmak için gece gündüz demeden çalışıyor. Ancak küresel çaptaki bu salgının etkilerinin bitmesini istemeyenler de var. Geçtiğimiz aylarda, COVID-19 için aşı ve tedavileri araştıran 7 önemli şirketi hedefleyen çok sayıda sibersaldırı tespit edildi.

Siber saldırganlar COVID-19'un tedavisinde kullanılacak olan ilaçları ve aşıları geliştiren şirketleri hedef alıyor.

Hedefler arasında Kanada, Fransa, Hindistan, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen ilaç firmaları ve aşı araştırmacıları yer alıyor. Saldırılar, Rusya kökenli Strontium ile Zinc ve Cerium diye bilinen Kuzey Kore kökenli iki aktörden geldi.

Hedeflerin yöneltildiği şirketlerin büyük bölümü klinik denemelerin çeşitli aşamalarında COVID-19 aşıları üzerinde önemli ilerlemeler kaydeden şirketler. Hedeflenen birden fazla kuruluşun, aşıyla ilgili çalışmalar için çeşitli ülkelerden devlet kurumlarıyla sözleşmeleri ve yatırımları da var.

Konuyla alakalı olarak Microsoft adına açıklama yapan müşteri güvenlikten sorumlu kurumsal başkan yardımcısı TomBurt şunları söylüyor:

    Saldırıya uğrayan şirketlerin büyük kısmı şu anda koronavirüs aşısının klinik testlerinde önemli bir noktaya gelmiş durumda.

Bu noktada aslında güvenlik şirketlerine de büyük önem düşüyor. Hatta Microsoft yayınladığı blog yazısında aslında siber saldırıların büyük kısmının çeşitli güvenlik önlemleriyle engellendiğini belirtiyor. Çok farklı tekniklerin kullanıldığı siber saldırılara herkesin karşı çıkması gerektiğinin de altı çiziliyor.