Diyalog esnasında sıklıkla yararlanılan vücut dili hareketleri, her ülke tarafından farklı yorumlanıyor. Aman dikkat! İyi bir şey yapayım derken, pot kırmayın. Sizin için yurt dışı seyahatlerinizde dikkat etmeniz gereken kuralları sıraladık.
0. Hong Kong’da kartvizit verirken dikkatli olun
Birine kartvizit verirken iki elinizle tutmanız gerekiyor; aksi halde bu durum saygısızlık olarak kabul ediliyor.
0. Baş sallamak
Türkiye'de başı sağa sola sallamak, olumsuz anlamı taşır. Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk'ta onaylama anlamına gelen bu işaret, çok sayıda ülkede de olumsuz anlam taşır.
0. Rusya'da çiçekler tek sayıda olmalı
Moskova'da sayılara inanırlar; bir şey yaparken mutlaka bir sayı verilmelidir. Birine çiçek verecekseniz buketler 1,3,5,7 gibi tek sayıda çiçekten oluşmalıdır.Rusya'da tek sayılı çiçekler mutlu olaylar içindir; çift sayılar ise cenazelere gönderilir.
0. Çin'de "dört" kelimesine dikkat!
Çin'de "dört" kelimesini kullanmak oldukça tehlikeli; çünkü "ölüm" kelimesine benziyor. Bu yüzden; birine hediye verirken sayısının "dört" olma durumuna ve bu kelimeyi kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
0. Japonya'da düğün geleneği inancı
Japonya'da evlenen çiftlere verilen kağıt para, eşit olarak ikiye bölünür. Aksi halde evliliğin boşanmayla sonuçlanacağına inanılır.
0. Güneydoğu ülkeleri
Tayland ve Malezya gibi ülkelerde, kimsenin kafasına dokunmayın, kafasının üzerinden bir şey geçirmeyin. Onlarda kafa, vücudun en kutsal parçası olarak görülür.
0. Batı Avrupa'da herkesle konuşmayın
Batı Avrupa'da tanımadığınız kişilerle konuşmayın; yabancı biriyle havanın durumu konusu dışında sohbet etmeniz yasak. Ayrıca toplu taşıma araçlarında kişisel alanınızı korumanın tek yolu, göz teması kurmak.
0. Meksika'da alay töreni
Meksikalılar, sadece eğlence olsun diye birbirlerini aşağılayıp şakalaşırlar. Bu durum, onlarda bir eğlence geleneği halindedir.
0. Yüksek sesle konuşmayın
Birçok Batılı ülkede, özellikle biriyle karşılıklı konuşurken sesinizi yükseltmek patavatsızlık olarak görülüyor. Bu durum, Fransa'da münasebetsizliktir.
0. Her şey yolunda mı? Acaba!
Türkiye'de ve çoğu Avrupa ülkesinde onaylama anlamına gelen baş parmağı yukarı kaldırma işareti, bazı Arap ülkelerinde ve Batı Afrika'da “yürü git” anlamında kullanılıyor. Avustralya ve Kuzey Yunanistan'da da bu işaret kavgalara sebep olacak kadar kötü bir anlam taşıyor.
0. Evet mi, hayır mı?
Türk kültüründe başı aşağı yukarı sallamak bir şeyi onaylamak anlamına geliyor. Bu durum Amerika, Çin, Kanada, Meksika, çoğu Batı Avrupa ülkesi, Afrika ve Orta Doğu'da da böyle. Ancak; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Suudi Arabistan ve Sri Lanka' da başı aşağı yukarı sallamak "hayır" anlamına geliyor.
0. Aman dikkat!
Brazilya'da ve Fransa'da da hakaret içeren bir anlamda kullanılan bu hareket, Amerika'da “her şey yolunda” anlamını taşıyor.
0. Göz teması kurmak
Göz göze konuşmak, oldukça olumlu bir hareket olarak anlaşılıyor değil mi? Batılı ülkelerde de oldukça olumlu karşılanan bu hareket, özellikle İspanya ve Yunanistan'da beden dilinde pozitif bir anlam taşıyor. Ancak Finlandiya ve Japonya'da beden dilinde göz göze konuşmak, karşı tarafı fazlasıyla rahatsız eden bir davranış.
0. Kulak hareketi
Kulağı aşağı yukarı çekmek, Portekizliler için yemeğin tadının güzel olduğunu ifade eder. Ancak İtalyanlar'da bu hareketi yapmadan önce düşünün deriz. Aynı zamanda, bu hareket İspanya'da da bir kişinin hesabını ödemediği anlamı taşır.