Semercioğlu'ndan 'TRT Netflix kursun' çağrısı

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Netflix, Türkiye pazarında giderek daha etkili hale geldi ve sinema sektörünü etkisi altına almaya başladı. Netflix'in dijital sektörde tekel haline gelmesi sonrası İngiliz televizyon kanalları BBC ve ITV'nin dijital yayıncılık adına Netflix'e rakip olarak BritBox'ı kurdu. Bu doğrultuda Hürriyet yazarlarından Cengiz Semercioğlu ''TRT kendi internet dizi platformunu kurabilir mi?'' sorusunu sordu.

Geleneksel televizyon izleyicisinin zamanla internet yayınlarına rağbet göstermesi bu mecrada farklı bir pazar oluşturdu. Nitekim bu büyük boşluğu da Amerikan şirketi Netflix doldurdu. Son günlerde isminden sıkça bahsettiğimiz Netflix, yüzlerce yabancı yapımının yanı sıra 2019 yılıyla birlikte dünya pazarına açılmaya başladı.

Sinema sektörünün yeni rakibi 'Netflix'
Hayat

Netflix'in dünyada 140 milyondan fazla abonesi bulunuyor.

Dünyada toplam abone sayısı 2018 sonu itibariyle 140 milyona yaklaşan dijital yayın platformu Netflix, abone sayısının çoğunun Amerika'daki kullanıcılarından oluşmasından rahatsız gözüküyor. Bu yüzden son 1 yıl içerisinde İngilizce dışında 80 ayrı dilde daha yayına başladı. Dünya pazarında agresif bir şekilde genişlemeyi hedefleyen Netflix'e ilk rakip İngiltere'den geldi. İngiliz televizyonlarının 2 dev ismi BBC ve ITV kendi yapımlarından oluşacak dijital yayın platformu BritBox'ı kurduklarını açıkladı.

İngiltere'nin en büyük iki televizyon kanalı birleşerek Netflix'e rakip olarak 'Britbox' dijital yayın platformunu kurdu.

İngiliz televizyonlarında yaşanan bu gelişme akıllara ''TRT ve özel kanallar bir araya gelerek kendi yerli dizi platformunu kurabilir mi?'' sorusunu akıllara getirdi.

TRT kendi Netflix'ini kurabilir mi?

Televizyon ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Türk televizyoncuları aslına bakılacak olursa bu girişimi Blu TV ve Puhu TV gerçekleştirmişti. Özellikle Blu TV'nin, Sıfır Bir, Masum ve Şahsiyet gibi orijinal yapımları Türk seyircisinde karşılık bulmuştu. Fakat hali hazırda dizi ihraç ettiğimiz Orta Doğu ve Arap ülkelerine yayılmakta geç kalan platformlarımız bu konuda eksik kaldı diyebiliriz. Bu eksiği kapatmanın formülünü belki de İngilizler BritBox örneğiyle bize vermiş olabilir.

Amerikan kültür emperyalizminin son silahı: Netflix

Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu köşesinde, Netflix'in 80'li yıllarda tek kanaldan izlediğimiz Amerikan dizilerinden bir farkı olmadığını hatta ikisinin de aynı ama hizmet ettiğini dile getirdi. Fakat o dönemden farklı olarak teknolojinin geliştiğini, özellikle dizi film sektöründe Türklerin eniyisini yaptığını ve bunu teknolojiye göre uyarlayabileceğinin de altını çizdi. Şimdiki gençlerin Apple TV ve Netflix izleyerek büyümesi sorununu da ele alan Semercioğlu, TRT'nin elini taşın altına koyarak 'Kendi Netflix'imizi' kurmamız gerektiğini söyledi.

SİSTEM | Netflix vs Sinema
Sinema dünyası, Organize İşler 2 Sazan Sarmalı'nın Netflix'te yayınlanmasıyla sarsıldı. Biz de bu hafta Sistem'de Netflix'i işledik. Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Afrika İletişim Müdürü Artanç Savaş'dan görüş aldık. Aynı zamanda yapımcılar, sinemaseverler ve Netflix kullancıları ile de röportajlar yaptık.