Şef olmanın öğrenilebilirliğini sorgulatan yarışma: Master Chef
Dünyanın en çok izlenen yarışma programlarından biri olan Master Chef, Türkiye'ye uyarlandı. Uyarlandı ancak daha yayınlanan ilk bölümleriyle tepkilerin odak noktası oldu. Peki program nasıl bulundu? Uyarlamada öznelliği yakalayabildik mi?
Diziler ve yarışma programları sundukları formatlarla ilgi çekici olmayı birinci hedef olarak görüyor. Eğer tutan bir iş yapmışsanız, bu diğer ülkelere de uyarlanmaya başlıyor.
Uyarlama bir iş yaparken de öncelik formatın o ülkenin kültürüne ve değerlerine uygun olması oluyor. Türkiye de bu anlamda en çok dikkat çeken ülkelerden. Özellikle yemekleriyle Dünya mutfağına damgasını vurmuş olan ülkemizde, yemek ve mutfağa yönelik programların olmaması mümkün olmayan bir durum.
Hali hazırda Yemekteyiz programı vb. türevleri de ekrandaki yerini koruyor. Yemekteyiz, Gelinim Mutfakta ve Zuhal Topal ‘la Sofrada.
Peki bu programların hangisi yemek yapmaya ya da bu alanda bir şeyler öğretmeye yönelik? Belki de bu açığı kapatmak adına; Yemekteyiz'in yayınlanmakta olduğu TV 8 kanalı tarafından Master Chef yarışması Türkiye'ye uyarlandı.
Yemekteyiz programı
Amaç belli: Kendisine güvenen aşçı adayları, ekiplerini kurup ellerindeki kısıtlı malzemeyle lezzetli yemekler yapmaya çalışıyorlar. Onları değerlendirenler ise ülkelerinin usta şefleri.
Bizde de benzeri şekilde uyarlandı ancak uyarlama zannediyoruz ki bununla kalmadı. Konu, televizyon gazetecisi Mesut Yar tarafından, 'Şeflerin üstünde 'Yemekteyiz' etkisi' başlığıyla kaleme alındı:
Master Chef programı jüri üyesi
“Masterchef” (TV 8) isimli programın ilk iki günlük maratonunu dikkatle izledim. Belli ki izleyici de pas geçmemiş. İlk iki yayın da en çok izlenen programlar listesinde ilk 10 sıra içinde yerini buldu...
İyi de izleyenini memnun etti mi? Açıkçası jüri tarafında roller belli. Şef Mehmet Yalçınkaya daha çok total dediğimiz kitle için oraya konmuş gibi. Yeri geldiğinde sinirlenip kabalaşabilen ama ölçüt olarak hep disiplini alan bir usta. Diğer iki ustamız olup biteni biraz daha alttan alıyor. Ama genel olarak küçük bir güler yüz eksikliği göze çarpıyor...
Bu arada “Masterchef” aynı kanaldaki “Yemekteyiz”in ekmeğini yiyor. Geçen sezon o programda öne çıkarak dikkat çeken birkaç ikon yarışmacı aralara serpilmiş. Tuzu biberi de bu sanırım...
Heyecan dozu yüksek ama yarışanların yurt dışındaki benzerlerine göre hareket, mimik ve tarz konusunda acemilik yaşadığını görüyorum. Takımların, duygunun izleyiciye geçebilmesi için oyunculuk olmasa da “ekran için vücut dili” eğitiminden geçmesi lazım."
Program her ne kadar Yemekteyiz'e benzetilse de, benzerlik yönünü farklı yorumlayanlar da var: