Şarkılara, şiirlere konu olmuş İstanbul’un 7 tepesi

GAMZE SEKÜLÜ
Abone Ol

“Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul” derken Yahya Kemâl Beyatlı, acaba hangi tepeden bakmıştı? İstanbul, filmlere, kitaplara, şiirlere ve şarkılara konu olmuş 7 tepesiyle ünlü bir şehirdir. İçinde milyonların yaşadığı, iki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul’un, meşhur 7 tepesini hep duymuşuzdur. Ama bir araştırma yapılsa eminim ki çoğu kişi şehrin bu 7 tepesini sayamaz. İstanbul’un üzerinde kurulduğu iddia edilen 7 tepe aslında, sur içi ya da Tarihi Yarımada da dediğimiz bölgede, Edirnekapı’dan Sarayburnu’na uzanan üçgeni kapsıyor. İstanbul’un 7 tepesinin 4 tanesi Haliç kıyılarına hakim bölgelerdir. Şimdi bu 7 tepe nerelerdeymiş bakalım;



1. Saraybburnu Tepesi
Birinci tepe, Sarayburnu'ndan içeri doğru yükselen Ayasofya'nın bulunduğu tepedir. Bu bölge, eskiden Hipodrom ve Akropol'ün yer aldığı bölgedir ve Sultanahmet Meydanı da bu bölgeye dahildir. Sarayburnu'na hakim bu bölgede ki en önemli mimari yapıların başında Topkapı Sarayı gelir. Bunun dışında Sultanahmet Camii ve Ayasofya gibi görkemli yapılar bulunur. Sarayburnu tepesi ya da Topkapı tepesi olarak da anılan bu tepe, denizden yaklaşık 30 metre yüksektedir.
2. Çemberlitaş Tepesi
Bu tepenin üzerinde Nuruosmaniye Külliyesi bulunduğu için, tepeye “Nuruosmaniye Tepesi” denir. Beyazıt'tan Sultanahmet'e uzanan Divanyolu Caddesi üzerindeki Çemberlitaş sütununun bulunduğu bölge ve yakın çevresidir. Bu bölgede Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve medresesi, Nuruosmaniye Camisi, Çinili Han, Mısır Çarşısı yer alıyor.
3. Süleymaniye Tepesi
Vapurla seyahat ettiğimizde ilgimizi çeken bu bölge, deniz seviyesinden 50 metre kadar yüksektedir. Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olan Süleymaniye Camii ile daha da ihtişamlı gözüken tepede kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi de bulunur. Burada ayrıca Beyazıt Camii ve İstanbul Üniversitesi de yer bulunmaktadır.
4. Fatih Tepesi
Fatih'in merkez noktasında yer alan Fatih Camii ve Külliyesi bu tepenin en önemli yapısıdır. Bizans döneminde ise Valens Sukemeri, Havariyun Kilisesi,ve Kıztaşı buradaydı.
5. Yavuz Selim Tepesi
“Sultan Selim Tepesi” olarak da bilinen bu tepe 74 metre yüksekliğindedir. Çarşamba semtinde bulunan ve dik bir yamaçtan Haliç'e bakan bu tepede Yavuz Sultan Selim Cami yer almaktadır. Ayrıca bu bölgede Bizans döneminde, Bonos Sarnıcı bulunuyordu.
6. Edirnekapı Tepesi
Burası Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın adıyla da anılmaktadır. İstanbul'un en yüksek tepesi olarak bilinir. Mihrimah Sultan Camii buradadır. Ayrıca, Bizans'ın Blakherna Sarayı'ndan kalan tek yapı olan Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi de bu bölgededir.
7. Kocamustafapaşa Tepesi
İstanbul'un son tepesi ise Aksaray semtinden tarihi Bizans surlarına ve Marmara sahiline kadar uzanan bölgedir. Bizans döneminde Arkadyus Forumu günümüzde Cerrahpaşa olarak bilinen yer bu bölgededir.