'Sarı yelekliler'in istekleri değişti: Frexit istiyoruz

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ve zamanla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine karşıtlığa dönüşen sarı yeleklilerin gösterileri üçüncü ayını doldururken, eylemler Fransa'da farklı bir boyut kazandı. Paris'in Montparnasse bulvarındaki AB bayrağını direkten indiren eylemciler, 'Frexit istiyoruz!' sloganları attı.

Fransa, üçüncü ayını dolduran sarı yeleklilerin eylemleriyle çıkmaza girerken, gösterilerde 1968 Mayıs olaylarından bile daha kişinin ölmesi ülkede yaşanan krizin ciddiyetini ortaya koydu.

Krizin üçüncü ayında: Frexit çıkmazı

Akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi karşıtlığına dönüşen sarı yeleklilerin protestoları üçüncü ayını doldurdu.

Göstericiler AB bayrağını yaktı.

İstekler değişti: Frexit istiyoruz

Sarı yelekliler, itiraz ettikleri zorluk ve sorunlarla ilgili üç aydır çözüm beklerken, Paris'in Montparnasse bulvarında bulunan Avrupa Birliği (AB) bayrağının indirilmesi ve ardından yakılması, sarı yelekliler hareketinin son hamlesi olarak görüldü.

Protestocular, AB bayrağını yaktıktan sonra 'Frexit istiyoruz' diyerek, Fransa'nın AB'den ayrılmasını talep etti.

Bilindiği üzere Büyük Britanya, Avrupa Birliği için halk oylamasına gitmiş ve çoğunluğun birlikten ayrılması yönünde bir sonuca varılmıştı. Brexit, Britanya'nın ilk iki harfi ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşuyor.

Göstericilerin bu hafta hedefinde Avrupa Birliği vardı.

"Frexit istiyoruz"

Protestocular, Fransa'nın ilk iki harfi Fr ve çıkış anlamındaki -exit kelimesini birleştirerek 'Frexit' kelimesini türetti. Eylemciler, Montparnasse bulvarında AB'den ayrılmak istediklerini sesli bir şekilde dile getirdiler.

Fransa'daki gösteriler bugün de devam etti.

Gösterilerin 14'üncü haftasında ne oldu?

Paris'te Champs-Elysees Caddesi'nde toplanan eylemciler, kentte yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polisle göstericiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Daha sonra sarı yelekli eylemciler Invalides Meydanı'na gelirken, polis, taş ve şişe atan eylemcilere biber gazı sıktı.

16 kişiye gözaltı kararı

Paris Emniyet Müdürlüğü, başkentteki gösteride 16 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Rouen kentinde düzenlenen eylemde ise arabasına saldıran göstericilerden kaçmaya çalışan sürücü, 3 kişiyi yaraladı. Sürücünün daha sonra polise teslim olduğu belirtildi.

Gösterilerde polisin kullandığı biber gazının onlarca kişinin yaralanmasına, bazılarının da biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu gözünü kaybetmesine ve kolunun kopmasına neden olması ülkede tartışılan başka bir konu başlığı oldu.

Lyon'daki gösteride de protestocuların A7 otoyolunda yol kapatma eylemi yapması, trafikte aksamaların yaşanmasına neden oldu.

Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nantes, Strasbourg, Nice ve Saint-Etienne gibi kentlerde de eylemler düzenlendi.

İçişleri Bakanlığının paylaştığı verilere göre, ülke çapındaki gösterilere Paris'te 3 bin olmak üzere 10 bin 200 kişi katıldı.

'Sarı yelekliler'in protestoları

17 Kasım 2018'den bu yana devam eden gösteriler, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Gösterilerde 11 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, 8 bin 400 kişi gözaltına alındı, 1796 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Protestolarda polisle eylemcilerin zaman zaman çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, mağazaların yağmalanması, araçların ve çöp bidonlarının yakılması ve polisin eylemcilere sert müdahalesi görülmüştü.

Sarı yeleklilerin 14. hafta gösterilerinde 16 kişi gözaltına alındı.

Ekonomiye büyük zarar

Gösteriler ülke ekonomisine devasa zarar verdi. Eylemler nedeniyle işsiz kalan kişi sayısı 72 bin 675'e yükselirken, bunun devlete maliyeti 38 milyon avro oldu. Eylemler nedeniyle mağaza, restoran ve alışveriş merkezlerinin uğradığı zarar 2 milyar avroyu geçerken, gıda sektörü yaklaşık 13 milyar avro zarar etmişti.

Yeşil yelek nasıl 'sarı yelek' oldu?
Gündem