‘Sarı Yelekliler’ için güvenlik zirvesi düzenlendi: OHAL çıkmadı
Fransa’da “Sarı Yelekliler” olarak bilinen akaryakıt zammı protestolarının dalga dalga büyümesi üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılımıyla gerçekleşen güvenlik zirvesinden olağanüstü hal (OHAL) kararı çıkmadı. Fransa İçişleri Bakanlığından, cumartesi günü ülke genelinde düzenlenen akaryakıt zammı protestolarına 136 bin kişinin katıldığı, çıkan olaylarda 263 kişinin yaralandığı ve 630 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede üçüncü kez büyük şiddet olaylarıyla sonuçlanan Sarı Yelekliler eyleminin ardından Elysee Sarayı’nda olağanüstü kriz zirvesi gerçekleştirdi. Zirvenin ardından kamuoyunun beklediği açıklamayı yapmayan
Macron, Başbakan Edouard Philippe’den siyasi parti liderleri ile Sarı Yelekliler hareketinin temsilcilerini kabul etmesini istedi.
"Olağanüstü hal ilanı ele alınmadı"
Reuters haber ajansına konuşan bir cumhurbaşkanlığı kaynağı, olağanüstü hal ilanının toplantıda ele alınmadığını söyledi. Aynı kaynak toplantı sırasında bir daha bu tarz eylemlerin düzenlenmesi halinde hangi güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti.
- Benzin fiyatlarına yapılan vergi zammını ve pahalı yaşam koşullarını protesto etmek için düzenlenen Sarı Yelekliler eylemleri sırasında Cumartesi günü arabalar yakılmış ve heykeller yıkılmıştı.
- Daha önce hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, Pazar günü düzenlenecek güvenlik zirvesinde olağanüstü hal ilanının da konuşulacağını söylemişti.
133 yaralı, 412 gözaltı
Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için "Sarı Yelekliler” olarak adlandırılan göstericilerin Cumartesi günü başkent Paris'te düzenlediği eylemde 133 kişinin yaralandığı açıklandı.
Paris emniyet yetkililerinin yaptığı açıklamada, yaralananların 23’ünün güvenlik görevlisi olduğu belirtildi.
- Olaylar sonucu 412 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 378'inin hâlâ gözaltında bulunduğu kaydedildi.
Akaryakıt fiyatlarının artırılmasının yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un protesto edildiği gösteride olaylar çıkmıştı.
Polis tarafından oluşturulan güvenlik barikatını aşmak isteyen, araçları ateşe veren ve polise cam kırıkları fırlatan göstericilere polis müdahale ederek, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su sıkmıştı. Gösteriler sırasında yaklaşık 5 bin polis memuru görev yapmıştı.
Fransa muhalefeti Sarı Yelekliler hareketini destekliyor
Sarı Yelekliler hareketine destek veren muhalefet ise, erken seçimden, parlamentonun feshedilmesine kadar pek çok öneri gündeme getirdi.
Muhalefetin çağrısı üzerine İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve Devlet Bakanı Leaurent Nunez Salı günü Senato’ya ifade verecek.
8 Aralık’ta yeniden Bastille Meydanı’nda
Öte yandan Sarı Yelekliler, 8 Aralık Cumartesi günü yeniden büyük eylem düzenlemek için hazırlıklara başladı.
Sosyal medya üzerinden "Dördüncü perde" adıyla yeniden eylem çağrısı yapıldı. Büyük eylemler için Fransız cumhuriyetinin sembolik mekanlarını seçen Sarı Yelekliler’in bu seferki hedefi ise Fransız Devrimi’nin sembolik alanı Bastille Meydanı oldu. Facebook üzerinden yapılan ve Bastille Meydanı’ndan, yeniden Arc de Triomphe’a yürüneceği belirtilen çağrıya, daha ilk saatlerde 7 bin kişi katılacağını, 47 bin kişi ise ‘ilgilendiği’ yanıtını verdi.
‘Sarı yelekliler’ genelde kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşuyor
17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi de gözaltına alındı.
- Ülke genelinde "Sarı Yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, 17 Kasım'dan bu yana hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto etmek için sokaklara dökülüyor. Protestolar, Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüştü.
Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan başta akaryakıt vergilerini düşürmesini ve yaşamlarını rahatlatacak ekonomik düzenlemeler yapmasını talep ediyor.