'Sanki okuyup da Cumhurbaşkanı mı olacak?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın az bilinen bir hikayesi var. Pilot olma hayaliyle yanıp tutuşurken eşekten düşerek kolu kırıldı. Pilot olma hayali rafa kalkan Özal, babası Silifke'den Mardin'e atanınca, ortaokulu orada bitirir. Lise eğitimi için Konya Lisesi'ne gönderilir. Lise birinci sınıfı burada okuyan Özal kardeşi Korkut Özal'la birlikte bu kez Kayseri Lisesi'nin yolunu tutar. İşte hikaye tam da burada başlar...

Silifke'de ilkokulu bitirip ortaokula başlayan Turgut Özal, hayalini kurduğu mesleğin sonsuza dek gerçekleşmeyeceği gerçeğiyle tamda burada tanışır.

Pilotluk hayali

Hayalinin gerçekleşmeyecek olması Özal'ın kaderini de farklı bir yola sürükler. Çünkü eşekten düşüp kolu kırılmasa, belki askeri okula girecek ve istediği gibi iyi bir pilot olacak fakat, bir gün politikaya atılıp kitlelere coşkuyla seslenemeyecek hatta en önemlisi de önce Başbakan sonra Cumhurbaşkanı olamayacaktır.

Turgut Özal'ın çocukluğu

Ulaşılmaz hedef: Askeri okul

Silifke'de düştüğü eşekle koru kırılan Özal hayallerinin de kırıldığı konusunda neredeyse hemfikirdir. Özal'ın kırılan kolu için gidilmemiş doktor kalmaz fakat kolu tam anlamıyla iyileşmez. Kolundaki sakatlık yüzünden o yıllarda çok istediği halde askeri okul onun için ulaşılamaz bir hedeftir artık.

"Çok istediğim halde havacılık okuluna girip pilot olamadım"

Turgut Özal, kaderini etkileyen eşekten düşme olayını anlatırken o günleri adeta yeniden yaşamaktadır; "Ailece pikniğe gitmiştik. Akşam eve dönüyorduk. Eşeğe bindirdiler beni. Eşek, bizimle birlikte gelen ailenindi. O ailenin oğlunu da yanıma oturttular. Bir ara eşek hızlandı. Eşeğin semeri kaydı, ikimiz birlikte eşekten düştük. Ben kolumun üstüne düştüm. Acıyla kıvranıyordum. Yetişip kaldırdılar. Kolum fena kırılmış, kemik fırlayıp etimden dışarı çıkmıştı. Hemen doktora götürdüler. Doktor sarıp alçıya aldı, fakat bir türlü tutmadı, eğri kaldı. Babama bir kırıkçıyı tavsiye ettiler. Eve geldi, kolumu yeniden kırdı, sardı. Kolum iyileşti ama, sol koluma göre kısa kaldı. Böylece çok istediğim halde havacılık okuluna girip pilot olamadım."

Lisenin asırlık eğitim tarihini ortaya koyan bölümler, burada yetişen Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu önemli şahsiyetlerin öğrencilik dönemlerini yansıtan balmumu heykellerinin yer aldığı örnek sınıf, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Hikaye başlıyor

Pilot olma hayalleri sona eren Turgut Özal, babası Silifke'den Mardin'e atanınca, ortaokulu orada bitirir. Sırada lise eğitimi vardır lakin o yıllarda, birçok ilde olmadığı gibi Mardin'de de lise yoktur. Özal ailesi, Turgut Özal'ı paralı olan yatılı Konya Lisesi'ne gönderir. Lise birinci sınıfı orada okur. Ortaokulu bitiren kardeşi Korkut'la birlikte bu kez Kayseri Lisesi'ne gider. İşte hikaye tam da burada başlar...

"Sanki okuyup da Cumhurbaşkanı mı olacak?"

Kayseri Lisesi'nin o dönemki okul müdürü, Turgut Özal'ı okula kaydetmek istemez ve Özal'ın annesi Hafize hanıma; 'Sanki okuyup da Cumhurbaşkanı mı olacak? Başka okul mu yok?' der.

Sonrasında okula kaydı yapılan Turgut Özal'ın hikayesi serzenişte bulunan okul müdürünü pişman edecek cinstendir. Özal, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olacaktır...

Kaymakam Eyüp Sabri Kartalın ilk göreve başlama günü ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal.

Eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal 1944-1945 öğretim yılında tarihi Kayseri Lisesi'ne kaydolmuş ve buradan mezun olmuştur. Başarı dolu lise eğitiminin başında okul müdürü ve annesi arasında yaşanan hikaye ise tarihe geçecek bir anekdot olarak hafızalardaki yerini almıştır.

Okul müdürüne 'nazire' yaparcasına

Turgut Özal'ın okula kaydolmasına sebebi bilinmeyen bir şekilde karşı çıkan o dönemin okul müdürü Özal'ın okula kaydı esnasında enteresan bir olayın baş kahramanı olmuştur. Turgut Özal'ın annesi Hafize hanım, Özal'ı okula kaydettirmek için geldiğinde okul müdürü kaydetmez. Annesi ısrar eder ve o ısrarı karşısında okul müdürü aynen 'Sanki okuyup da Cumhurbaşkanı mı olacak? Başka okul yok mu? der. Aradaki problem neyse çözülür ve liseli Özal, Kayseri Lisesi'ne kaydolur. Aradan yıllar geçer ve başarılı öğrenci okul müdürüne nazire yaparcasına Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanıdır artık...

Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal.

Fotoğraflarla 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal
Gündem

Lise hayatı boyunca derslerindeki başarılarından dolayı kıskanılan Turgut Özal'ın memur olan babası Mehmet Sıddık beyin çeşitli illerde görev yapmasından dolayı eğitim gördüğü yerler sürekli değişmektedir. Fakat mezuniyeti zor bela kaydedildiği Kayseri Lisesi'dir. Turgut Özal bu ayrıntıyı yaşadığı sürece devamlı dile getirmiştir.

Kayseri Lisesi'nin başarısı

Özal, Kayseri Lisesi'nin Türk siyasi tarihine armağan ettiği tek siyasi değildir ayrıca, 100 politikacı, 10 bakan ve 2 Cumhurbaşkanı çıkartmıştır bu lise.

Kayseri Lisesi'nden 'Pekiyi' derecesiyle mezun olan Özal'ın o dönemde benzer not alan arkadaşının neredeyse olmadığı bilinmektedir. Eğitim seviyesi yüksek bir okulda bu dereceyle mezun olabilmek gerçekten zeki ve çalışkan bir öğrenci olabilmekle alakalı hiç şüphesiz.

Kurtuluş Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921’de TBMM’nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı alması üzerine toplantılar için hazır hale getirilen ve bu amaçla kurulan kürsünün de sergilendiği Taş Mektep'te, Sakarya Muharebesi'nde şehit düştükleri için 1921'de mezun veremeyen son sınıf öğrencileri için de ayrı bir platform yer alıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezun olduğu lisenin kayıt defterinde, 1927 Malatya doğumlu olduğu, 1756 okul numarasıyla kaydının gerçekleştirildiği ve 'Pekiyi' derecesiyle mezun olduğu yazmaktadır...

Türk siyasetinde aykırı bir portre: Turgut Özal
Gündem