Samsung, beş kat daha hızlı şarj olabilen batarya geliştiriyor

BİLAL AKGÜNDÜZ
Abone Ol

Hem elektronik cihazlar hem de elektrikli otomobiller için batarya üreten Samsung, geliştirdiği yeni teknolojiyle beş kat daha hızlı şarjı mümkün hale getirecek. Ayrıca enerji yoğunluğu, bataryanın çalışma sıcaklığı ve ömrü de artacak.

Samsung, Çin malı elektronik cihazlardan üst düzey akıllı telefonlara, hatta elektrikli otomobillere kadar birçok farklı ürün grubu için batarya üretiyor. Yarı iletken çip ve ekran piyasalarında olduğu gibi bu alanda da ar-geye büyük önem veren Koreli şirket, aynı anda birçok yeni batarya teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu defa şirketin Nature dergisinde yayımlanan araştırması sayesinde bu teknolojilerden biri umumun tüketimine sunuldu.

Renault Samsung'dan 213 km menzile sahip yeni elektrikli otomobil
Teknoloji

Bilim dergisinde yayımlanan araştırma, Samsung'un ar-ge laboratuvarlarında geliştirilen grafen toplarıyla desteklenmiş yeni bir tür lityum pilin özelliklerini ortaya çıkardı. 1 saatte şarj olabilen bir pili 12 dakikada tamamen şarj edecek hıza ulaştıran yeni materyal, enerji yoğunluğunu yüzde 45 artırıyor, 60 derecede bile düzgün çalışma gösteriyor ve zamanla enerji kapasitesinde yaşanan kaybı azaltıyor.

Güney Kore ve ABD'de teknolojinin patentle korunması için başvuruda bulunan Samsung'un bu teknolojiyi ne zaman üretime uygulayacağı bilinmiyor. Ancak firma, 2019'da katı hâl pil üretimiyle yeni nesil piller için ilk adımı atmış olacak.

Katı hâl pillere doğru

Samsung'un lityum pillerin katot ve anotunda kullandığı grafen toplar, katı hâl pil teknolojilerine hazırlık mahiyetinde yapılmış bir araştırmanın ürünü olabilir. Enerji yoğunluğunu artıracak olan katı hâl pil teknolojileri, bilhassa elektrikli otomobil dünyasında birçok şeyi değiştirebilir. Şarj süresini kısaltan bu bataryalar, elektrikli otomobillerin menzilini birkaç katına çıkarabilecek potansiyele sahip. Zaten katı hâl elektrotla patlama riski azalan batarya, grafenle desteklenerek çok daha güvenli hale gelmiş olacak. Yeni teknolojilerin birkaç yıl içerisinde yaygınlaşmaya başlaması bekleniyor.