Sakin olun ve elinizdekini yavaşça yere bırakın: YSK'nın 'mühürsüz oy' kararı yeni değil

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan'daki referandumda verdiği kararın 'Hayır' cephesi tarafından eleştirilmesine noktayı koydu. YSK'nın daha önce verdiği 5 ayrı kararda dünkü referandumda açıkladığı 'mühürsüz oy pusulası' hükmü ile aynı kararı verdiği ortaya çıktı.

Sonuçların açıklanmasının ardından 'Hayır' oyu kullanan seçmenler tarafından dile getirilen iddiaya karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) noktayı koydu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yönelik kararı, daha önceki seçimlerde de verdi.

YSK Başkanı Sadi Güven'den 'mühürsüz pusula' açıklaması
Gündem

YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında bazı sandık kurullarının, seçmene oy pusulası ve zarfları sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine yaptığı değerlendirmede "sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların, dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına" karar vermişti.

0. 1984 yılında YSK, mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirilmediğinin belirlenmesi halinde oyların geçerli sayılacağını kararlaştırdı.
0. 1989 yılındaki YSK kararında, mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiğine yönelik iddiada bulunulmaması halinde oyların geçerli olacağı kararlaştırıldı.

Mühürsüz oy pusulalarına ilişkin 1989 yılındaki YSK kararında, söz konusu mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiğine yönelik iddiada bulunulmaması halinde olayın eğitilmeyen sandık kurulunun hatasından kaynaklandığına ve oy pusulalarının geçerli sayılmasının doğru olacağına hükmedildi.

0. 1990 tarihinde YSK: Tüm zarflar sandık kurulunun ihmalinden dolayı mühürlendirilmeden kullandırılmış ise bu şekil noksanlığı oy iptaline neden olamaz.
YSK, 31 Ağustos 1990 tarihinde oy zarflarının sandık kurulu mührü ile mühürlenmesi gerektiğine işaret ederek, kararında, "Tüm zarflar sandık kurulunun ihmalinden dolayı mühürlendirilmeden kullandırılmış ise bu şekil noksanlığı oy iptaline neden olamaz." hükmüne yer verdi.
0. 1994 tarihli YSK kararında, “Mühürsüz oyların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçersiz olduğu kabul edilemez” hükmü verildi.
0. 2004'te ise YSK mühürsüz 145 oy pusulasına yapılan itirazı seçmenin kusuru olmadığını belirterek geçerli saydı.

2004'teki yerel seçimlerde mühürsüz oy pusulalarına ilişkin bir itirazı değerlendirdi. Verilen kararda, sandık kurulunca mühürlenmeyen oyların kullanılmasının seçmen iradesini engelleyici bir durum olmadığı, burada seçmenin bir kusurunun bulunmadığı ifade edilerek itiraz kapsamındaki 145 oy geçerli sayıldı.