Sağlık Bakanlığı'ndan COVID-19 hastaları için 'acil' uyarı: İlaç kullanımını kesmeyin

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

COVID-19 ile mücadele kapsamında Türkiye'de yürütülen ilaçlı tedavi yöntemine karşı son dönemlerde 'ilaç kullanmama' durumları dikkati çekti. COVID-19 testi pozitif çıkan ve evde tedavi sürecine başlanan hastalardan bazıları, Sağlık Bakanlığı'nın göndermiş olduğu ilaçları kullanmayarak süreci tamamlıyor. GZT, kritik konuya dair Sağlık Bakanlığı'na ulaştı. Bakanlık yetkilileri 'süreç kötüye gider' ifadeleriyle tehlikeye karşı uyarılarda bulundu. Bilindiği gibi tedavide yerli üretim Favicovir kullanılıyor. İlk gün sabah 8, akşam 8 olmak üzere toplam 16 adet. Takip eden 4 günde ise sabah 3, akşam 3 olmak üzere 6 adet içilerek tedavinin tamamlanması öngörülüyor.

Küresel ölçekte salgın haline gelen COVID-19'a karşı 'son aşamaya gelen aşılar' olmasına karşın henüz sonuca varılmış değil. Salgına ilişkin ilaçlar da bulunmuyor fakat yerli üretim Favicovir (Favipiravir hammadesiyle), Hidroksiklorokin gibi ilaçların olumlu etkileri klinik olarak tescillenmiş durumda. Tedavide bu iki ilaç öne çıkarken salgına yakalanan bazı vatandaşların ilaç kullanmadığı yönünde bilgiler bulunuyor.

Favipiravir, salgınla mücadelede kullanılan ilaçların başında geliyor.

Özellikle tedavisi evde devam eden vatandaşların bir kısmı ilaç kullanmayı 'yan etkileri' olduğunu öne sürerek reddediyor. Bitkisel ilaçlarla tedavi olmayı seçen hastaların ise ilaç kullananlara oranla hastalığı daha ağır seyrettiği yönünde uyarılar var.

Yoğun bakıma yatış oranı artıyor

Bir yoğun bakım hemşiresi böyle görüntülendi.

GZT'nin Sağlık Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre; erken dönemde ilaca başlanmadığında sürecin kötüye gittiği ve yoğun bakıma yatış oranın arttığını gözlemleniyor. Bu kapsamda verilen ilaçların kullanımı tedavide büyük önem arz ediyor.

İlaçların kullanılmamasını uzmanlar 'en az COVID-19 kadar tehlikeli' olarak değerlendiriyor. Hastanede yatanlar için bir problem olmasa da tedavisi evde devam edenlerde ilaç kullanımının reddedildiği biliniyor. İlacı içmeyen kişilerde hastalık daha ağır seyrederken yine kullanmayanlarda yoğun bakım yatış oranın katlandığının altı çiziliyor.

Test yapılan bir kişi Reuters tarafından böyle görüntülenmişti.

COVID-19 testi pozitif olan biri ilaç kullanmazsa negatife döner mi?

İlaç kullanmadan pozitiften negatife dönme durumu; asemptomatik vakalarda gözlemleniyor ve büyük bir çoğunluğun hastalığı hiçbir semptom, belirti ve bulgu göstermeden atlattığı biliniyor. Taşıyıcı konumundaki pozitif vakalar test yapılmadan, herhangi bir ilaç kullanmadan hastalığı atlatabiliyor. Fakat semptom gösterenlerin, test sonucu pozitif olanların böyle bir durumda ilaç kullanmaması salgınla mücadelede 'olumsuz bir durum' olarak değerlendiriliyor.

Hangi durumlarda ilaç kullanımına başlanıyor?

Doktorlar hastalığın ağırlığına göre ilaç veriyor. Öte yandan Erişkin Hasta Tedavi Rehberine göre; COVID-19 salgınında yatarak tedavi görmeyecek vakalar ve yakın teması bulunanların filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi başlatılıyor.

Rehberdeki 'dikkati' çeken detay

Avustralya: Dünyanın en katı COVID-19 tedbirleri başladı
Avustralya'nın Güney Avustralya eyaletinde, COVID-19 salgınıyla mücadelede; salgının yayılmasını önleyebilmek için hükumet tarafından ilan edilen 6 günlük karantina başladı.


COVID-19 hastalarında tedaviye ilişkin rehberde, "Günümüzde COVID-19 için güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bu hastalığa etkili bir tedavi bulabilmek amacıyla şu anda çok sayıda ilaçla 100'den fazla randomize kontrollü (Rastgele seçilen örneklem üzerinden) çalışma yapılmakta, bir kısmının önümüzdeki aylar içinde sonuçlarının açıklanması beklenmektedir." bilgisine dikkat çekildi.

Rehberde, tedavi seçeneklerinin, randomize kontrollü çalışmalar çerçevesinde ve diğer bilimsel araştırmalar ile elde edilen bilgilere dayalı kullanımının daha akılcı olduğunun bilindiğinin altı çizilmişti.

Kaç ilaç içiliyor?

PCR testi pozitif çıkan kişiler ilk gün sabah 8, akşam 8 olmak üzere toplam 16 ilaçla tedavi sürecine başlıyor. İlk günü takip eden günlerde ise ilaç sayısı sabah 3, akşam 3'e düşüyor. 5 günlük bir sürede tedavinin tamamlanması öngörülüyor.

Editörün notu:

  • Gerek çevremde gerekse de sosyal medyada ilaç kullanmayarak hastalıktan kurtulmaya çalışan-kurtulan insanlar görüyorum. Çevremde gördüğüm 'başarılı' ilaç kullanmama durumunu ise; vücut direnci ve farklı bünyelerdeki reaksiyonlara bağlıyorum. Bilimsel kanıtlarla konuşan gerek klinik gerekse kontrollü şekilde gerçekleşen çalışmaların ilaç kullanımını desteklediğini söyleyebilirim. Uzmanların önerilerinin dikkate alınmasını ve gerekli görülmesi halinde ilaç kullanması önerilen kişilerin ilaçlarını belirtilen aralıklarla almasını tavsiye ediyorum.


Yüzde 92 koruma sağladı: Rusya'nın Sputnik V aşısının fiyatı belli oldu
Jurnal.ist