Sağlık Bakanı açıkladı: Bugün grip aşısı uygulaması 65 yaş ve üstü vatandaşlar için başlıyor
HABER MASASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünden itibaren 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunanlar için grip aşısı uygulamasının normal takvimiyle başladığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından 65 yaş ve üstü için grip aşısı ile ilgili açıklamada bulundu.
Bakan Koca açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"15 Eylül'den itibaren 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması normal takvimiyle başlıyor. Grip aşısı, grip hastalığına yakalanma riskini azaltır, hastalığın şiddetini hafifletir. Grip, özellikle 65 yaş üstüyle kronik hastalığı bulunan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açmaktadır. Grip aşılarımızı mutlaka yaptıralım. Doktorunuza başvurarak reçetenizi yazdırabilirsiniz"
- Grip aşısı nedir?
- Grip, kış aylarında rastlanılan, öksürme ve hapşırma ile ortaya çıkan İnfluenza A ve B virüslerinin burun, boğaz ve akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Grip; yüksek ateş, şiddetli kas - eklem ağrıları, yorgunluk hali, titreme nöbetleri, baş ve boğaz ağrısı, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini belli eder.
- Gribin kuluçka süresi 1-3 gün arasında seyreder. Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalığın semptomları sizde gözükmeye başlamadan önceki gün hastalığı başka kişilere bulaştırmış olabilirsiniz. Grip aşısının koruyucu etkisi 6 ila 8 aydır. Bu yüzden bu virüsten korunmak için yapılabilecek en mantıklı çözümdür.
- Her sene Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün yapısında meydana gelen mutasyonlar incelenerek, aşı içeriği için öneriler ortaya konur. Ve aşılar bu önerilere göre hazırlanır.
- Grip, ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir. Ve hatta bronşit, zatürre, ensefalit, sinüzit gibi daha kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden, grip aşısı olması sakıncalı olanlar dışında, toplumdaki tüm bireylerin grip aşısı olması önerilmektedir.
- Grip aşısı olduktan sonra vücudunuz ilgili virüs ile savaşan maddeler antikor üretmeye başlar. Benzer virüslerle karşı karşıya geldiğinizde bu antikorlar sizin korunmanıza yardımcı olur. Mevsimsel gribe sebep olan virüsler yıldan yıla farklılıklar göstermektedir; bu nedenle her yıl ortaya çıkan yeni tür gripten korunmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekecektir.
- Grip aşısı ne zaman yapılır?
- Her yıl değişime uğrayan grip virüsünden dolayı her yıl grip açısı içeriğinde de değişikliğe gidilmektedir. Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütünün verdiği önerilerle her sene yeniden hazırlanır.
- Sonbahar dönemi, yani Eylül-Kasım ayları arası grip aşısı yapılması adına en doğru ve etkili zamanlardır. Grip aşısını yaptırmanızın ardından ilgili grip mevsimi boyunca koruma sağlar.
- Yan etkileri
- Grip aşısı yaptıran bireylerde, aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik çok yaygın olmasa da görülebilir. Çok nadir olarak, aşıdan yaklaşık 6 saat sonra vücutta ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler gösterebilmektedir ve 1-2 gün içerisinde ortadan kaybolmaktadır.
- Yumurtaya alerjisi olan bireylerin grip aşısı olmaması gerekir. Ayrıca daha önceden grip aşısına alerjisi olmuş bireylerin kullanmaması gerekmektedir.
- Grip aşısı ile vücuda verilen virüs parçaları cansız olduğundan dolayı aşıya bağlı grip hastalığı meydana gelme riski yoktur.
- Grip aşısını kimler yaptırmalı?
- Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklar, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki kadınlar, yumurta veya aşı içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olanlar ve daha önceden yapılan grip aşısına alerjik reaksiyon gösterenler dışındaki herkese hekim önerisi alınarak yapılmalıdır.
- Grip aşısı nerede yapılır?
- Grip aşısının tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında, hekim gözetiminde uygulanması önerilmektedir.