Rusya'nın hedef listesinde Türkiye de var: Nükleer başlıklı füzelerle mi vuracak?
Rusya'nın NATO ile herhangi bir savaş durumunda vuracağı ülkelere dair hedef listesinde Türkiye'nin de bulunduğu öğrenildi.
Rusya NATO ile olası bir savaşta nükleer silahlarla saldırıya geçmeyi planladığı iddia edildi.
Financial Times'ın elde ettiği gizli belgelere göre, Rusya, donanmasında görev alan subaylara, NATO ile olası bir savaş durumunda Avrupa ülkelerine nükleer başlıklı füzelerle saldırılar gerçekleştirebilmesi konusunda eğitim verdi.
Rus donanmasına vurulması gereken hedef listesine dair 2008-2014 tarihleri arasında çizilmiş haritalar verildi.
Hedefte Türkiye de var
Rus donanmasının konvansiyonel savaş başlıkları veya taktik nükleer silahlar taşıyabilen füzelerle Avrupa topraklarının derinliklerinde vurabileceği bir hedef listesi bulunuyor.
Rus subaylar nükleer saldırıların, olası bir çatışmanın erken bir safhasında gerçekleşmesinin avantajları olduğuna dikkatleri çekiyor.
Habere göre, Fransa'nın batı kıyısından İngiltere'deki Barrow-in-Furness şehrine kadar uzanan hedeflerin haritaları, Rus donanma subaylarına yönelik yapılan bir eğitim sunumunda ayrıntılı olarak gösterime sunuldu.
Vurulacak hedefler arasında Türkiye de bulunuyor. Rus subaylara sunulan haritalarda Türkiye'de Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bulunuyor. Azerbaycan da Rus askeri haritalarında hedef tahtasına oturtulmuş.
Gizli belgelerde, donanmanın sahip olduğu yüksek manevra kabiliyetinin, ani ve önleyici darbeler vurmaya yaramasının yanı sıra, muhtelif yönlerden ateşlenecek geniş füze saldırıları gerçekleştirmesine olanak sağladığı belirtiliyor.
Rusya nükleer saldırılarla neyi amaçlıyor?
Belgelerde, Batılı ülkeleri dehşete düşürmek amacıyla çatışmalar başlamadan hemen önce, uzak bir bölgede nükleer silahların kullanıldığı bir saldırıyla NATO'ya mesaj verilme seçeneğine işaret ediliyor.
Rusya'nın NATO ile bir savaşta en yüksek önceliğinin "düşmanın askeri ve ekonomik gücünü" zayıflatmak olduğu belirtiliyor
Öte yandan Rusya, nükleer başlıklı füzeleri, savaşı kazandırıcı aletler olarak görüyor.
NATO'ya göre, ittifak üyesi ülkeler, doğu kanadını Rusya'dan gelebilecek geniş kapsamlı bir saldırıya karşı korumak için gerekli görülen hava savunma kapasitelerinin yüzde 5'inden daha azını sağlayabiliyor.
Sovyetler Birliği ile ABD arasında 1991 yılında nükleer silahların kullanılmasını öngören bir anlaşmaya varılmıştı. Ancak sızdırılan belgeler, Rusya'nın gemilerinde taktik nükleer silah taşıma kapasitesini koruduğunu kanıtlıyor.