Rusya'dan Karadeniz’deki İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi

Haber Merkezi
HABER MASASI
Abone Ol
İngiliz Donanması destroyeri

Rusya Savunma Bakanlığı, bir savaş uçağının Karadeniz'de Kırım yakınlarındaki bir İngiliz Donanması destroyerine karşı "uyarı atışlarında" bulunduğunu duyurdu. İngiltere ise Rusya'nın kendisine uyarı ateşi açtığını reddetti.

Rusya, Karadeniz'de bulunan İngiliz destroyerine uyarı ateşi açtı. Buna göre bir Su-24M uçağı, İngiliz Kraliyet Donanması destroyeri HMS Defender'ın yakınındaki sulara dört bomba attı.

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre bakanlık, İngiliz gemisinin Kırım açıklarında Rusya karasularına girip telsiz uyarılarını dikkate almayı reddetmesinin ardından uyarı ateşini başlattığını açıkladı.

Bununla birlikte Rusya, olay meydana geldiğinde geminin karasularının 3 kilometre içinde olduğunu iddia etti.

İngiltere reddetti

İngiltere, Rus uçağının Karadeniz'de sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığı iddialarını reddetti.

İngiltere Savunma Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamada, "HMS Defender'a uyarı ateşi yapılmadı. Kraliyet Donanması gemisi, uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından zararsız geçiş yapıyor" ifadeleri kullanıldı.

Rusların, Karadeniz'de bir topçu tatbikatı yaptıklarına ve denizcilik topluluğuna faaliyetleri hakkında önceden uyarıda bulunduklarına inanıldığı belirtilen açıklamada, "HMS Defender'a hiçbir uyarı atışı yapılmadı ve yoluna bomba düştüğü iddiasını tanımıyoruz" denildi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "Gemimiz Odessa'dan Gürcistan'a doğru rutin bir geçiş yapıyordu" diye konuştu.

Diğer taraftan, İngiltere ve müttefikleri, Moskova'nın bölgeyi 2014'te Ukrayna'dan ilhak etmesinin ardından Kırım'ı Rus toprağı olarak tanıyor.

Ukrayna: Rusya bizi ve müttefiklerimizi hedef almaya devam ediyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada ise, Rusya'nın İngiliz destroyerine ateş açmasının "saldırgan ve provokatif" bir tutum olduğu ifade edilerek, Ukrayna ve müttefiklerini hedef aldığı belirtildi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı

SSCB’nin dağıldığı dönemde 20 Ocak 1991’de yapılan referandumla Kırım’ın, “özerk bir cumhuriyet” olarak Ukrayna’da kaldığı tescillendi. Ancak Rusya Federasyonu, bölgeye yönelik hak iddia eden tutumundan hiç vazgeçmedi, Ukrayna’daki muhalif unsurları sürekli destekledi. 2014’te “Ukrayna Devrimi” ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç devrilince, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Kırım’ı ele geçirdi.

Ruslar daha sonra, bölgenin Rusya'ya katılması için anayasaya aykırı bir biçimde referandum düzenledi, referandumdan da “katılma” kararı çıktı. Rusya, referandum kararından sonra Kırım Cumhuriyeti ile Sivastopol’u “federal birimleri” olacak şekilde ilhak etti. Türkiye dahil, BM üyesi devletlerin ezici çoğunluğu ise Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımıyor.