Rus donanmasına ait araştırma denizaltısında ne oldu?

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Rus donanmasına ait bir araştırma denizaltısında çıkan yangında 14 denizci duman zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.Rus haber kuruluşlarının isimsiz askeri kaynaklara dayandırdıkları haberlerde aracın AS-12 tipi nükleer denizaltı olduğu öne sürüldü.

Arktik Okyanusu’nun Rusya kısmında kalan Barents Denizi’nde deniz tabanının incelenmesi sırasında Rus donanmasına ait bir araştırma denizaltısında yangın çıktı. Yangın nedeniyle 14 denizci zehirlenerek yaşamını yitirdi.

Yaşanan facianın ardından tüm dünyanın gözü Rusya’ya çevrildi.

Yangının ardından bölgede nükleer sızıntı olduğu yönünde iddiaların yayılmasının ardından Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi bölgede çok yüksek radyasyon seviyelerinin gözlemlenmediğini belirtti.

  • Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi ayrıca Rus yetkililerin kendilerine denizaltıda gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise bu iddiayı yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı gemi tipi hakkında hiçbir ayrıntı vermedi ;ancak Rus basında çıkan haberlerde, gemi tipinin özel operasyonlar için kullanılan nükleer bir denizaltı olduğu söyleniyor.

Putin programını iptal ederek Savunma Bakanıyla görüştü

14 denizcinin yaşamını yitirdiği yangının ardından soruşturma başlatılırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceden planlanan bir programını iptal ederek durumla ilgili bilgi almak üzere savunma bakanını çağırdı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşen Vladimir Putin 14 denizcinin hayatını kaybettiği olayı Rus donanması ve ordusu için "büyük bir kayıp" olarak niteledi.

Severomorsk'taki Rus Deniz Kuvvetleri Üssü

Rus lider Şoygu ile görüşmesi sırasında basın mensuplarına açıklama yaparken denizaltının modeline ilişkin bilgi vermedi; ancak "Bu sıradan bir gemi değil. Bilimsel araştırma yapan bir gemi. Mürettebatı da son derece profesyonel" dedi.

Putin ölenler arasında Rus donanmasında en yüksek rütbeye sahip yedi subayın da olduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu

Kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya da denizaltının şu anda bulunduğu Severemorsk'a gitmesi talimatını verdi.

Denizaltında olanlarla ilgili soruşturmanın, Rus donanma şefi Nikolai Yevmenov tarafından yönetildiği kaydedildi.

Yangın neden çıktı?

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yangının denizaltının Rusya’nın kara sularında deniz derinliğini ölçerken çıktığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre yangın mürettebatın fedakarlığı sayesinde söndürülebildiğini belirtti ancak yangının çıkış nedenine ilişkin ayrıntı paylaşılmadı. Yangın çıktığı sırada denizaltında kaç kişinin olduğuna ilişkin bir bilgi de paylaşılmadı.

Norveç'ten açıklama geldi: Aşırı yüksek radyasyon değerleri gözlemlemiyoruz

Olayın ardından sosyal medyada denizaltının bulunduğu bölgede nükleer sızıntı olduğuna ilişkin iddialar dile getirildi. Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi’nden yapılan açıklamada bölgede aşırı yüksek radyasyon değerlerinin gözlemlenmediği belirtildi.

Bir Rus denizaltı, Çin-Rusya Ortak Deniz 2019 deniz tatbikatı sırasında yelken açıyor.

Açıklamada, Rusların söz konusu denizaltıda bir gaz patlaması yaşandığı bilgisini verdiği ayrıntısına yer verildi.Bu iddia Rusya tarafından yalanlandı.

Rus basını: Nükleer enerjiyle çalışan AS-12 Losharik tipi denizaltı

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, denizaltının tipine ilişkin detay verilmedi; ancak Rus basınına göre denizaltı nükleer enerjiyle çalışan AS-12 Losharik tipi bir denizaltı.

2010 yılında hizmete giren Losharik denizaltısı Rusların en gelişmiş ve en gizli tutulan denizaltısı.

2012 yılında Rusya’nın Arktik’teki deniz tabanında hak iddia etmesi ve burada egemenlik hakkının olduğunun kanıtlanmasını amaçlayan bir araştırmada kullanılmıştı.

Denizaltı o dönem denizin 2500 metre altından örnek toplamıştı. Bazı gözlemciler denizaltının 6 bin metreye kadar inebildiğini belirtmiş ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı.

Analistler bu denizaltının olası görevlerinden birinin okyanus tabanında bulunan iletişim hatlarının bozulması olabileceğini belirtmişti.

Rus basınına göre resmi olarak Kuzey Filosu’na ait Losharik doğrudan Rusya Savunma Bakanlığı’nın Derin Deniz Araştırma birimine bağlı.

Dünyanın en ölümcül, infial çıkaran denizaltı felaketlerini derledik

HMS Thetis (1939)

İngiliz denizaltısı HMS Thetis Liverpool Körfezi'ndeki deneme dalışlarında su almaya başladı ve battı.O sırada Thetis'te bulunan 103 kişiden yalnızca dördü kurtuldu.

K-129 (1968)

Nükleer silahlarla dolu Sovyet denizaltısı Pasifik'teki bir devriye görevinde 98 mürettebatıyla birlikte battı. Denizaltının enkazı Hawaii'nin Ohau adasının kuzeyinde bir ABD denizaltısı olan USS Halibut tarafından bulundu.

Kazayla ilgili farklı teoriler bulunuyor.Bunlardan biri, bir ABD aracıyla çarpışma; fakat bu ihtimal Washington tarafından her zaman reddedildi ve ABD donanmasının yaptığı inceleme sonucunda denizaltının "içeride gerçekleşen feci bir patlama" nedeniyle battığı açıklandı.

K-8 (1970)

Sovyet denizaltısı, aynı anda çıkan birden fazla yangın nedeniyle İspanya'nın kuzeyindeki Biskay Körfezi'nde battı ve içindeki 52 kişiye mezar oldu. Denizaltından kurtulanlar da olmuştu fakat Sovyetler Birliği kurtulan kişilerin sayısını hiçbir zaman açıklamadı.

K-278 Komsomolets (1989)

Sovyet denizaltısı Norveç açıklarındayken çıkan bir yangın nedeniyle battığında içinde 69 kişi bulunuyordu. 27 kişi denizaltından kurtulmayı başarırken 42 kişi yaşamını yitirdi.

Kursk (2000)

Rus denizaltısı Kursk Norveç ile Rusya arasındaki Barents denizinde iki patlamanın ardından battı. Patlamaların torpido yakıtının sızması nedeniyle olduğu öne sürüldü. 118 mürettebatın çoğu olay anında yaşamını yitirdi. 23 kişi ise denizaltının arkasındaki bir bölüme kaçarak yardım beklemeye başladı. Fakat bu kişiler de bir haftanın sonunda havasızlıktan ötürü boğularak yaşamını yitirdi.

Putin'in göreve gelmesinden kısa bir süre sonra meydana gelen kaza Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından ihmal edilen ve yeterince kaynak ayrılmayan Rus ordusunun teçhizat ve imkanlarına dikkatleri çekmişti.

Ming 361 (2003)

Çin denizaltısı Çangşan adaları açıklarındaki bir tatbikat sırasında dizel motorunda bir sorun yaşadı. Sorun nedeniyle denizaltındaki tüm oksijen tükendi ve 70 kişilik mürettebat yaşamını yitirdi. Bu Çin'in açıkladığı ilk ölümlü denizaltı felaketi oldu.

ARA San Juan (2017)

15 Kasım 2017'de Güney Atlantik Okyanusu'nda seyir halindeyken 44 mürettebatıyla kaybolan ARA San Juan denizaltısının geçtiğimiz yıl bulunduğu duyurulmuştu.

Denizaltının, bulunması için görevlendirilen Amerikan araştırma gemisi 'Ocean Infinity'de çalışan bir dalgıç tarafından Valdes Yarımadası açıklarında, denizin 800 metre derinliğinde bulunduğu aktarılmıştı.

Arjantin'de 44 mürettebatıyla kaybolan denizaltının enkazı 1 yıl sonra bulundu
Gündem