Ruhunun güzelliğini edebiyatına yansıtan adam Cahit Zarifoğlu

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Türk edebiyatının artist şairi Cahit Zarifoğlu'nu doğum gününde hakkında pek duyulmamış bilgileriyle yad ediyoruz.

Nereye kadar kendinden kaçabilirsin? Ya bir daha geri dönemezsen… Bunu o söylemişti. Birde şunu söylemişti o güzel kalbiyle bu hayat için: "Bir ölüm vefalı, bir de sonbahar."

Doğru değil miydi söyledikleri? Vefa artık altın kaplı kutularda saklanacak kadar değerli bir duygu değil mi? Kısacık ömründe çok şey sığdırdı o edebiyatına. Ruhunda, kalbinde taşıdıklarını mürekkebinden kağıtlara akıttı. Sadece bunu yapmadı; aynı zamanda öğretti, öğrettiği gibi öğrendi...
Okuduğu lisede öğretmen olduğunda onu yalnız bırakmayan 6 tane de yol arkadaşı vardı. Türk edebiyatı onları "7 Güzel Adam" olarak tanıdı. Hatta dizileri oldu; hayat hikayelerini izledik.

%90 oranında doğruydu izlediklerimiz. Peki bunu nereden mi biliyoruz? Elbette bu güzel adamların belki de en yakınından; Ahmet Zarifoğlu'ndan...
Bu içeriğimizde sizlere Cahit Zarifoğlu'nun tek oğlu olan Ahmet Zarifoğlu'nun anlatımı ve verdiği bilgiler ile bir hikaye aktaracağız. Zarifoğlu'nu ve diğerlerini en yakınlarından dinleyeceğiz.

0. Onun hakkında kısaca?
1940 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Çocukluğu Siverek, Maraş ve Ankara'da geçti. Lise yılları ise Maraş'da geçti. Yıllar sonra öğretmenlik yapacağı bu okulda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Diriliş dergisinde şiirleri yayımlandı. Arvasilerden, Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı Berat Hanım'la evlendi ve bu evlilikten üç kız, bir erkek evladı oldu. Nikahında şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yapmıştır.1973 yılında Sarıkamış'ta vatani hizmetine başlamış, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış ve 1975 yılında askerliğini tamamlamıştır. 1976 yılında Mavera dergisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. 7 Haziran 1987 tarihinde kanser hastalığından İstanbul'da vefat etti. Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır. Her sene 7 Haziran'da sevenleri tarafından mezarı başında anılır.
0. Ailesi: Ondan geriye kalan pırıl pırıl 4 evlat...

Zarifoğlu'nun dört çocuğu vardı. Her biri babalarını en son çocuk yaşlarında görebildi. İçlerinden yalnızca biri erkekti. Bugün her biri yetişkin birer insan, babalarını ise hayal-meyal hatırlıyorlar. Bunu tek ve biricik oğlu Ahmet Zarifoğlu söylüyor. Ama ne mutludur ki onlara böylesine sevilen güzel bir adamın çocuğu olarak bu dünyadan geçip gidecekler. Babaları da öyle söyler kuşkusuz: Burası dünya! Ne çok kıymetlendirdik. Oysa bir tarla idi; ekip biçip gidecektik…

0. Yeğeni Fatma Şule ve Cahit Zarifoğlu... Çok hoş bir dayı - yeğen karesi
0. Çocuklarının yazmış olduğu mektup

Mektubun hikayesi: Zarifoğlu kanser hastalığı sebebiyle genç yaşta vefat etmişti. Onun ağır hasta olduğu dönemlerde anneleri çocuklarından rica eder:"Babanıza not yazın, moral olun"... Ahmet Zarifoğlu bir bilgi daha ekliyor bu hikayeye:"Belki de babam istemişti hatırlayamıyorum" diyerek.... Mektup kaleme alınıyor ve baba Zarifoğlu'na ulaşıyor. Sonuç mu; gözyaşları içerisinde mektubu okuyan bir baba...

0. Cahit Zarifoğlu eve gelemedi, mevlüt okundu ama oyunlar oynanmadı. Belki o zaman için farkında değillerdi ama bu 4 çocuğun aslında hiç unutulmayacak ve daima yaşatılacak bir babaları vardı.
0. Necip Fazıl Kısakürek için o; edebiyatın "artist" şairiydi.

0. 7 Güzel Adam
7 güzel arkadaş,dost hatta kardeş... Birbirleriyle çekilmiş çok nadir ve özel fotoğrafları var. Tanışmaları ise ortaokul yıllarına dayanıyor. Her biri edebiyata istekli, her biri şiire hevesli... Okul yıllarında yazmaya başlarlar, dönemin ünlü dergilerinde yayınlanır bu şiirler. Adım adım '7 Güzel Adam' süreci başlamış olur.
0.
0. Onları 7 Güzel Adam yapan bu şiirdir...
0. Yeni nesile tanıtan: 7 Güzel Adam dizisi
Her birinin hikayesinin ayrı ayrı anlatıldığı bir diziydi. Yayınlandığı dönemde çok sevilmişti; peki ya dizi ne kadarıyla doğruydu? Bunu o dönemde dizide de çalışmış olan Ahmet Zarifoğlu açıklıyor: % 90 oranında gerçekti. Yalnızca Zarifoğlu'nun sevdiği olarak lanse edilen kadın öğretmen karakteri kurguydu
0. Setten kareler
Sol köşedeki kişi Ahmet Zarifoğlu'dur.
0. Ortadaki hanımefendi Cahit Zarifoğlu'nun eşidir.
0. Zarifoğlu ve şiirleri
0.
0.
0. Aralarından vefat etmiş olanları rahmetle, yaşayanları ise saygıyla anıyoruz.
0.
0.