Robotların çalıştığı çiftlik başardı: 'Sebzeler market raflarında'
● ABD menşeli Iron Ox isimli girişim, yalnızca robot çalışanların görev yaptığı bir çiftlik inşa etti.
● Iron Ox'un çiftliğinden çıkan 'robotlarca yetiştirilmiş' yeşillikler market raflarına yerleştirildi.
'Robotlar dünyayı ele geçirecek' geyiği geçerliliğini kaybetmeye yüz tutarken her gün yepyeni bir gelişme ortaya çıkıyor ve robotların kullanım alanı çeşitliliği iyice belirginleşiyor. Makine sanayinden üretim tesislerine; teknoloji şirketlerinin yapay zeka ofislerinden güçlü fabrikalara kadar her yer robotlarla dolmuş durumda.
Yüzyıllardır en büyük 'insan eğlencelerinden' kabul edilen futbol bile robotlaştı diyebiliriz. Hakem hatalarını aza indirgemek maksadıyla oyuna adapte edilen VAR sistemi, maçların kısmen 'robotik' bir platforma dönüşmesine neden oluyor. Son dönemde, tüm bu örneklerin yanına oldukça özel bir örnek daha eklendi. ABD menşeli Iron Ox şirketi, yalnızca robotların çalıştığı bir çiftlikte sebze yetiştirmeye başladı.
Iron Ox'un toprağa ektiği ve ideal sürede büyüyen yeşillikler herhangi bir sorun olmaksızın toplandı ve satılmasına başlandı. Şirket CEO'su Brandon Alexander'a göre Iron Ox'un ürettiği ve Angus isimli robot tarafından toplanan marullar kısa süre içerisinde birçok farklı masada, salata tabaklarının içinde yerini alabilir. Alexander'a göre gelişme, teknolojinin tarıma yön vermesi konusunda oldukça özel bir hamle konumunda yer alıyor.
Satılan sebzeler iade edilmedi
San Francisco Chronical’a açıklamalarda bulunan yönetici, butik üretim yapan firmanın; Ceneviz fesleğeni, damarlı kuzu kulağı ve göbekmarul olmak üzere 3 tip yeşillik ürettiğini ifade etti. Aile işletmesi olan Bianchini’s Market adlı tek bir şarküteriye haftada 5-10 kasa ürün tedarik eden Iron Ox, sebzelerin herhangi bir iadeyle karşılaşmadığını ve nispeten yüksek fiyatlara rağmen satışların çok iyi gittiğini ifade etti.
Tarımda robotlaşma avantaj mı?
Robotların kullanıldığı birçok farklı iş kolu genel anlamda büyük avantajlar ve hız, maddiyat, nitelik gibi konularda faydaya sahip oluyor. Iron Ox'un 'robot çiftliği' de 'tarım alanında robotlar insanların yerini alabilir mi?' sorusunu beraberinde getirdi. Bu konuda ciddi bir adım olmamakla birlikte bu düşüncenin 'yersiz' olduğunu söylememiz de mümkün. Uzmanlara göre, günümüz standartlarında insan iş gücünün robotlara oranla daha ucuz olduğu ve uzun bir süre bu durumun değişmeyeceği neredeyse kesin. Tabii süreç içerisinde yatırımlar arttıkça ibre otomasyona kayabilir, robotlar da ucuz tarım faaliyetlerinde kullanılabilir hale gelebilir.