Resulayn aslında neresi? İşte Resulayn'ın az bilinen tarihsel süreci
Resulayn, Türk jetlerinin terör örgütü YPG'nin mevzilerini Barış Pınarı Harekatı kapsamında vurduğu ilk bölge olmuştu. Bugün Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Resulayn kontrol altına alındı. Peki Resulayn aslında neresi, tarihsel önemi ne? PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG, 6 yıl önce Suriye sınırımızın hemen ilerisindeki Resulayn kasabasını Suriye Milli Ordusu'nun elinden almıştı. Aslında Türkiye'ye en yakın Suriye toprağı olmasının dışında Resulayn'ın tarihsel de bir önemi bulunuyor. Birkaç günden buyana YPG/PKK'nın sözde bayrağının yükseldiği Resulayn kasabası Sultan Abdülhamid'in özel mülkü idi. İşte Resulayn ile ilgili bilinmeyenler...
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı kapsamında sürdürdüğü operasyonla Resulayn'ı ele geçirdi. Resulayn bundan 6 yıl önce YPG/PKK terör örgütü tarafından Suriye Milli Ordusu'nun elinden alınmıştı. Suriye şehri olan Resulayn, 360 metre yükseklikte bulunan, 55 bin nüfus barındıran, nüfusu arasında Süryaniler, Araplar, Kürtler ve Çeçenler'in de bulunduğu ayrıca Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı da bulunan bir şehir. Resulayn'ın bir de tarihsel bir önemi bulunuyor. Resulayn, Sultan Abdülhamid'in özel mülkü idi. Ortadoğu'nun en zengin çiftliği buradaydı ve Abdülhamid'in varislerinin Resulayn'ı geri alabilmek için giriştikleri hukukî mücadele de 1970'lere kadar devam etmişti.
MSB: Resulayn kontrol altına alındı
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nda Resulayn kent merkezine ulaşıldı.
YPG/PKK, 6 yıl önce ÖSO'nun elinden almıştı
PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG, Suriye sınırımızın hemen ilerisindeki Resulayn kasabasını 6 yıl önce Özgür Suriye Ordusu'nun (Suriye Milli Ordusu) elinden aldı ve topraklarımıza 100 metre mesafede bulunan bir binanın üzerine kendi sözde bayrağını çekti.
Sultan Abdülhamid'in özel mülküydü
- Resulayn, bir zamanlar Sultan Abdülhamid'in özel mülküydü. Sultan Abdülhamid'den önce de babası Sultan Abdülmecid'e aitti, bugün büyücek bir kasaba olan Resulayn'ın ve hemen karşısındaki Ceylânpınar'ın yerinde o zamanlar koskoca ve son derece zengin bir çiftlik vardı ve Sultan Abdülhamid'in bazı özel harcamaları da bu çiftliğin gelirinden karşılanırdı!
Devlet üretme çiftliği bulunuyordu
Ceylanpınar'da bugün faaliyet gösteren ve benzerlerinin en büyüğü olan Devlet Üretme Çiftliği, bir zamanlar Sultan Abdülhamid'e ait olan Resulayn Çiftliği'nin bugüne kadar gelebilen küçük bir parçasıdır.
Resulayn Çiftliği, Sultan Abdülhamid'den önce "tâcın, tahtın ve hanedanın ortak mülkü" demek olan "Hazine-i Hassâ"ya ait idi. Abdülhamid, 19. asrın sonuna doğru çiftliğin statüsünü değiştirdi ve imparatorluğun dört bir tarafındaki pekçok arazi ile beraber Resulayn'ı da "Emlâk-i Şâhâne"ye, yani özel mülkleri arasına kattı.
Ankara Anlaşması'yla Suriye'ye bırakıldı
- Resulayn'ın bir bölümü Büyük Millet Meclisi ile Fransa arasında 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Anlaşması'na göre o sırada Fransa mandası altında bulunan Suriye'ye bırakılmış ve bu anlaşma Lozan'da da aynen geçerli sayılmıştı.