Renault CEO'su Carlos Ghosn ‘benden bu kadar’ dedi

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Fransız otomotiv devi Renault'un tutuklu CEO'su Carlos Ghosn Çarşamba gecesi görevinden istifa etti. Fransız Maliye Bakanı Bruno La Maire, Ghosn’ın istifa ettiğini Dünya Ekonomi Forumu Davos'ta verdiği bir röportajda duyurdu. 'Carlos Ghosn neden tutuklanmıştı?', 'Ghosn'u başarılı kılan etkenler neydi?' sorularını cevaplandırdık.

Renault'nun tutuklu CEO'su Carlos Ghosn'un dün akşam istifa ettiği bildirildi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında Bloomberg'e verdiği röportajda istifayı açıkladı.

Renaut yönetim kurulu bugün toplanacak

Renault yönetim kurulunun Perşembe günü içerisinde Ghosn'un yerine yeni bir isim belirlemek için toplanacağı açıklandı. Yeni CEO'nun Michelin'in patronu Jean-Dominique Senard olacağı öngörülüyor.

Jean-Dominique Senard

Reuters'ın üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, yönetim kurulunun Michelin'deki görev süresi dolacağı için ayrılacak olan Jean-Dominique Senard'ı başkan olarak ataması, Ghosn'un yardımcısı Thierry Bollore'yi de CEO olarak terfi ettirmesi bekleniyor.

Bu adımın Japon ortak Nissan ile ilişkilerde yaşanan gerginliği azaltmak için atıldığı düşünülüyor. Zira Ghosn Nissan'ı Renault bünyesine katacak şekilde iki şirketi birleştirmek istiyordu. Fransa'nın devlet seviyesinde desteklediği bu stratejiye Japonya itiraz ediyordu.

Ne olmuştu?

Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn, gelirini eksik beyan ettiği gerekçesiyle Kasım ayında Japonya'da tutuklanmıştı.

  • Yıllık 7.4 milyon euro maaş alan ünlü CEO'nun, aldığı ücreti daha az göstererek ülkedeki vergi yasasını ihlal ettiği iddia ediliyor. 64 yaşındaki CEO'nun Japon polisi tarafından tutuklanması, Renault-Nissan'ın hisselerinin son üç yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden olmuştu.

2000'li yılların başında Japon otomobil üreticisi Nissan'ı iflastan kurtarması ile 'Mr. Fix it' (bay sorun giderici) olarak anılan Ghosn'un, yaptığı usulsüzlük gerekçesiyle görevine son verileceği kaydedilmişti.

Ghosn'un maaşı kriz çıkarmıştı

Ghosn'un soruşturmaya konu olan yıllık 7.4 milyon euro'luk (8.45 milyon $) maaşını birkaç milyon euro eksik beyan ettiği ve bu sayede daha az vergi ödediği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

Ghosn, NISSAN'ı iflastan kurtarmıştı

1999 yılında Renault ile Nissan'ın ortaklık kurmasına öncülük eden Ghosn, 2001 yılında Nissan'ın hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı oldu. Bu tarihten sonra yaklaşık 20 milyar dolar borcu bulunan Nissan'ı iflastan kurtaran ve yeniden inşa ederek kâra geçiren Ghosn, böylece otomotiv sektöründe haklı bir üne kavuşmuş oldu.

Carlos Ghosn kimdir?

9 Mart 1954 Brezilya doğumlu Lübnan asıllı olan Carlos Ghosn, Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO'luk görevini üstlendi.

Renault'nun 1990'lı yılların sonunda şirketi karlılığa döndüren radikal yeniden yapılandırılmasının ardından Ghosn, 'Le Cost Killer' olarak tanındı

2000'lerin başlarında, otomobil endüstrisinin en agresif küçülme operasyonlarından birinin düzenlenmesi ve Nissan'ın 1999'daki iflasından kurtarılmasına öncülük etmesinden dolayı "Bay Fix It" takma adını aldı.