Rekabet artıyor: Çinli telefon üreticileri uygulama ve arayüz tasarımında da zirveye oynuyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Çinli akıllı telefon üreticileri pazar payını artırmaya devam ediyor. Donanım tarafında birçok farklı yeniliği ilk olarak sunan Çinliler, uygulama ve arayüz tasarımı konusunda da önemli aşama kaydediyor. Detaylar haberimizde:

İçinde bulunduğumuz yıl, (gelecek yıl bu başlığı okuyanlar için yılı da 2018 şeklinde ekleyelim) mobil alanda çalışmalar yapan şirketler için büyük önem taşıyor. Zira akıllı telefonlarda kullanılan bileşenler, artan kamera sayısı, ekran altı parmak izi okuyucuları ve hızlı şarj teknolojileri hiç olmadığı kadar iyi seviyede.

Google, Apple ve Samsung şu anda hâlâ akılı telefon pazarında en çok konuşan şirketlerden üçü. Ancak Çinlilerin son yıllardaki başarısı yadsınamaz seviyede. Fotoğraf: T3.

Dev üreticiler hâlâ tepede

Bu alanda her ne kadar - köklü yapıları sayesinde - Apple, Samsung ve Google gibi dev isimler liderliği korusa da aslında Çinli üreticilerin yükselişi devam ediyor. Aslında bu yıl OPPO, Huawei, Xiaomi ve Vivo gibi Çinli üreticiler büyük bir sınavdan geçti. Önümüzdeki sene benzer etkinin devam etmesi bekleniyor.

Artık Çinli üreticiler kendi telefonlarına has geliştirdikleri arayüz ve mobil uygulamalarla da önemli bir adım atıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki telefon kullanıcıları artık Çinli üreticilere fırsat vermeye başladı. Üstelik bu durum yalnızca telefonların 'donanımsal özelliklerinde' değil, yazılım tarafında da hissedilebilir bir seviyede. Artık Çinliler geliştirdikleri özel Android uygulamalarıyla bu alanda da söz sahibi olmaya başlıyor.

Google, artık Avrupa'da telefon satan şirketlerden kendi uygulamalarını (Google Play, Gmail, YouTube, Drive, Play Music, Maps) kullananlardan lisans ücreti alacak. Fotoğraf: Android Central.

Google yazılımlarına bağlı kalmak iyi bir seçenek değil

Evet; Android ekosisteminde şu ana kadar üreticiler Google'ın sunduğu uygulamalara ücretsiz şekilde yer verebiliyordu. Ancak Google, AB tarafından 5 milyar dolar para cezasına çarptırıldıktan sonra Avrupa'daki politikalarını gözden geçirmeye karar verdi. Hatta şirket tarihinde ilk kez Play Store ve önceden yüklenmiş diğer uygulamalarla cihaz satmak isteyen üreticilerden para talep etmeye başladı.

Google'dan çarpıcı lisans açıklaması sonrası Android telefonların fiyatlarının artması bekleniyor
Teknoloji

Google'ın lisans ücretleri birçok akıllı telefon üreticisinin zam yapmasına sebep olacak gibi görünüyor.

Lisans ücreti zorunlu hale geliyor

Yani Google, Android kullanıcıları için 'vazgeçilmez' olan Google Chrome, Gmail ve YouTube gibi uygulamalar bu sistemle beraber üreticilerden 'lisans ücreti' istiyor. Elbette bu durumun son kullanıcıya da 'daha pahalı telefon' şeklinde yansıyacağı aşikar. Ancak Çinli üreticiler bu durumu lehine çevirebilir. Nasıl mı? Tamamen kendi yazılımlarını geliştirerek. Tamam; bu yukarıda da ismi geçen uygulamalar için mümkün değil. Ancak Google tarafından alınan bu kadar akıllı telefon üreticilerinin yazılım tarafında yeni adımlar atması gerektiği gerçeği ortaya çıkarıyor.

Huawei, EMUI arayüzünü sürekli olarak geliştirmeye devam ediyor. Eskiye oranla artık çok daha derli toplu bir arayüz sunulduğunu özellikle belirtmekte yarar var.

Arayüz geliştirmeleri devam ediyor

Yazılım ve uygulama tarafında güçlenmek de elbette donanımda olduğu gibi ciddi bir emek ve zaman gerektiriyor. Yani aslına bakılırsa önümüzdeki yıllarda Çinlilerin bu alanda da güçleneceği su götürmez bir gerçek. Kullanıcı odaklı arayüzlerin geliştirilmesiyle birlikte Çinli üreticilerin pazardaki payının daha da artması bekleniyor.

Küresel akıllı telefon piyasasına Huawei, ZTE, Xiaomi gibi birçok marka kazandıran Çin pazarı, bünyesinde küreselleşmeyi bekleyen nice markalar barındırıyor. Son dönemde satış performansıyla öne çıkan farklı üreticiler de bu alanda iddialı hale geliyor.

Geleceği parlak 5 Çinli telefon üreticisi
Teknoloji

Çinli üreticilerin en büyük farkı ise fiyat / performans dengesini çok iyi koruyor olmaları.

Xiaomi’den performans harikası, bütçe dostu akıllı telefon
Teknoloji