Ramazan ayında kilo vermek için 7 öneri

HABER MASASI
Abone Ol

Ramazan'da sağlıklı beslenerek ve uzmanların söylediklerine kulak vererek kilo almamak ve hatta kilo vermek mümkün. İşte oruç tutarken kilo vermenin sırları...

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte toplumumuzun beslenme şeklinde de büyük bir değişiklik yaşanır. Günün büyük bölümünde yemek yenmemesi sebebiyle sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sabaha karşı yenen sahur yemeği ve tüm gün aç kalındıktan sonra iftar sofrası büyük bir özenle hazırlanır. Beslenme alışkanlığındaki bu değişime bağlı olarak eğer dikkat edilmezse sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Aslında bu dönemde de amaç yeterli ve dengeli beslenme olmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmede kişinin gereksinimi olan enerjinin gün içerisine dengeli bir şekilde dağıtılması ve her öğünde her besin grubundan tüketilmeye çalışılmasıdır. Bunlara uyulmadığı takdirde sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir hatta hasta ve yaşlı kişilerde daha ağır sorunlar oluşabilir. Öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle şeker hastalığı, tansiyon, kalp sorunu olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerekir.

Ramazan ayında kilo vermek isteyenler için 7 öneri

İşte oruç tutarken kilo vermenin sırları...

Metabolizmayı zinde tutun

Ramazanda kilo almanın en büyük nedenlerinden biri gün boyu açlık ve hareketsizlik sonucu metabolizma hızının yavaşlamasıdır. Metabolizmanın yavaşlaması da besinlerin daha çok yağa dönüşmesi yani kilo almanın kolaylaşması anlamına gelir. Özellikle sahurda mercimek ve nohut gibi lifli gıdalar tüketerek ve gün içinde hareketsiz kalmamaya çalışarak metabolizmayı zinde tutabilirsiniz.

Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirin

Birçok kişi oruç tutmak için sahurda yemesi gereken yemeği daha erken bir saatte tüketerek uyumayı tercih ediyor. Ancak bu yapılmaması gereken en büyük yanlıştır.

Yemek yiyerek yatmak ve sahura kalkmamak, vücudun olması gerekenden daha uzun saatler aç kalmasına neden olur.

Bu da vücuttaki dengelerin bozulmasına sebebiyet verir. Sahurda protein içerikli besinlerin tüketilmesi ve sahurun zamanında yapılması, kilo verme sürecine de büyük bir katkı sağlamaktadır.

İftarda ağır yemeklerden kaçının

İftarda kızartma ve hamur işi tüketmemeye çalışın. Uzun süre açlıktan sonra yenilen yağlı yiyecekler sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilir.

Yapılan yemeklerin az miktarda yağ ile fırında yapılması, ızgara usulü hazırlanması ya da haşlanarak pişirilmesi tercih edilmelidir.

Beyaz ekmek, pirinç, makarna ve pide gibi besinler yerine ise tam buğday ekmeği ve yine tam buğday unu ile elde edilen makarna ya da pirinçlerin tercih edilmesi gerekir.

Egzersiz yapın

Ramazanda egzersiz ve spor da zayıflamanın püf noktaları arasında yer alır. İftardan önce ya da iki saat sonra yapılacak olan yürüyüşler, kilo kaybına yardımcı olur.

Oruç tutarken özellikle protein içerikli besin ögelerinin tüketilmesi ve bunun yanı sıra sebze tüketimlerine ağırlık verilmesi gerekir. Düzenli yapılan yürüyüşler ile bu besinlerin faydaları desteklenerek, kilo verme işlemi kolaylaşır.

Tatlı yerine meyve tüketin

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri, iftardan sonra tüketilen tatlılardır. Bu süreçte kilo vermek isteyenler sağlıklı ramazan menülerine tatlı yerine meyve ekleyebilir. Tatlı ihtiyacının yanı sıra tüketilecek olan gıdaların hamur işi olmamasına dikkat edilmeli.

Yemekleri yavaş tüketin

Uzun süre aç kaldıktan sonra yapılan iftar, kişilerin bir anda yemekleri tüketmesine neden olabilir. Ancak ilk olarak sadece bir çorba içilmesi ve ana yemeğe geçmeden önce bir süre beklenmesi hem kilo alımına engel olur hem de midenin aniden yorulmasını engeller.

İftar saatinde tüketilen yemeklerin olabildiğince çok çiğnenmesi ve yavaş bir şekilde tüketilmesi de tokluk hissinin daha az besin tüketerek elde edilmesini sağlar.

Su ve sıvı alımına dikkat edin

Ramazan ayında susuzluk ve dehidrasyon riski artmaktadır. Bu nedenle, Ramazan'da su ve sıvı alımına özel bir dikkat gösterilmelidir.