Qualcomm'un 100 milyar dolara satışı çip sektörünü değiştirebilir
Mobil cihazlar için modem çipi ve yongada sistem çözümü geliştiren Qualcomm, bir diğer çip üreticisi Broadcom tarafından 100 milyar dolara satın alınabilir. Gerçekleşmesi halinde bu anlaşma sektörün dengesini değiştirecek.
Sanayi ve teknolojide yeni bir döneme hazırlanan dünya, sektörün ileri gelen firmalarını birleşmeye ya da küçük rakiplerini bünyesine katmaya mecbur bırakıyor. Oyunun yeni kurallarına uyum sağlamada en başarılı isim olanBroadcom CEO'su Hock Tan, gündeme gelen yeni iş anlaşmasıyla 200 milyar dolarlık bir dünya devi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösterdi.
Bloomberg'in Broadcom'a yakın kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, en büyük modem çipi üreticisi ve aynı zamanda mobil cihazlar için Snapdragon serisi çipsetlerin tasarımcısı olan Qualcomm, yarı iletken endüstrisinin en büyük anlaşmasıyla Broadcom tarafından satın alınacak. 100 milyar dolar seviyesine ulaşma potansiyeli olan anlaşma, halihazırda Broadcom yetkilileri tarafından son hali verilmek üzere değerlendiriliyor. Bir bölümü nakit, büyük bölümü ise hisse senedi şeklinde finanse edilecek satın alma, ilk haberin yayımlanmasından sonra Qualcomm hisselerinde %13, Broadcom'da ise %5,5'lik bir artış sağladı.
Nesnelerin interneti dönemine hazırlık
Qualcomm alımıyla 5G ve nesnelerin interneti dönemine hazırlık yapan dünyanın en büyük Wi-Fi çipi üreticisi Broadcom, ürün portföyünü arzuladığı doğrultuda çeşitlendirecek. Bununla birlikte satın almanın gerçekleşmesi halinde, Qualcomm'un benzer bir yöntemle 37 milyar dolara satın almak için bir senedir girişimlerini sürdürdüğü NXP Semiconductor anlaşmasının olumsuz sonuçlanması bekleniyor. Zira Qualcomm'un mevcut iş modelinden uzaklaşarak nesnelerin interneti gibi yeni nesil platformlara odaklanmasını isteyen Broadcom, NXP'yi 100 milyar dolarlık paketin içerisine dahil etmeyecek. Hatta Qualcomm'un patent lisanslama operasyonlarını yürüttüğü alt kuruluşunun da müstakil bir şirkete dönüşmesi gündemde.
Qualcomm'u mevcut iş modelinde uzaklaştırma planı, şirketin hissedarlarına son dönemde Apple ile yaşanan patent savaşından uzaklaşma fırsatı da doğuracak. Gelirlerinin ciddi bir kısımı patentleri için yapılan lisans ödemelerinden gelen Qualcomm, sadece Apple değil, devlet düzeyinde de büyük tepkiler alarak gelir kaynaklarını kaybediyor. Lisans ücretlerinin haddinden fazla yüksek olduğunu savunan Apple, bir nevi Broadcom-Qualcomm anlaşması için şartları uygun hale getirdi denebilir.
Küçük bir çip tasarımcısından 200 milyar dolarlık bir şirkete
Hafta içerisinde Trump yönteminin yeni vergi düzenlemesine destek mahiyetinde görüşmelerde bulunan Broadcom CEO'su Hock Tan, şirketin merkezini yeniden ABD'ye taşıma sözü karşılığında ülkede ek denetime takılan bazı satın alımları için de onay almıştı. Malezyalı iş adamının buna benzer anlaşmalar sayesinde bugün küçük bir çip tasarımcısını bir dünya devine dönüştürme hikayesi, şirket yönetme ve satın alma faaliyetleri bakımından ders verir nitelikte.
1999'da yarı iletken çip tasarımıyla uğraşan bir alt kuruluşu olduğu HP'den ayrılan Agilent Tech, 2005'te Avago'ya dönüşüyor ve ertesi yıl Hock Tan idaresine geçiyor. Bu tarihten sonra birbiri ardına birçok satın alma ve birleşmeyle sektördeki ilerleyişini sürdüren şirket, Geçtiğimiz yıl 37 milyar dolarlık bir birleşme anlaşması neticesinde Broadcom Limited adını alıyor ve bugün bildiğimiz yarı iletken devine dönüşüyor.
On senede birkaç milyar dolarlık bir şirketi yarı iletken piyasasının en iyileri arasına sokan Hock Tan, akıllıca satın alım-birleşme hamleleriyle ün yapmış olsa da Qualcomm haberlerinden sonra kendisini tanıyanları dahi şaşırttı. Şimdilik kesin kararını vermemiş olan Broadcom, herhangi bir engelle karşılaşmazsa Qualcomm'la birleşerek Intel ve Samsung'dan sonra en büyük üçüncü çip üreticisine dönüşecek.