Putin resmen açıkladı: Belarus'a nükleer silah yerleştirdik

HABER MASASI
Abone Ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Belarus'a ilk parti taktik nükleer silahları yerleştirdiğini, silah transferinin yaz sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Putin, bu silahların yalnızca Rusya topraklarının ya da devletinin tehdit altında olması halinde kullanılacağını belirtti.

ABD hükümeti, Kremlin'in Ukrayna'ya saldırmak için nükleer silah kullanmayı planladığına dair bir belirti olmadığını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Putin'in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada "Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir belirti görmüyoruz" dedi.

Belarus işgalde önemli rol oynadı

Belarus Rusya'nın önemli bir müttefiki ve Putin'in geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinde önemli rol oynadı.

Rusya taktik nükleer savaş başlıkları bakımından diğer nükleer cephaneliğine göre daha zayıf.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtlayan Putin, bu hamlenin "dizginleme" amacı taşıdığını ve Rusya'yı "stratejik bir yenilgiye uğratmayı düşünenlere bir hatırlatma" olduğunu söyledi.

Bu silahların kullanılma olasılığı sorulduğunda ise Putin şu yanıtı verdi:

"Neden tüm dünyayı tehdit edelim ki? Rus devletine yönelik bir tehlike olması halinde aşırı tedbirlerin kullanılmasının mümkün olduğunu daha önce de söylemiştim."

Rusya'dan nükleer savaş tehdidi: Bunlar gerçekleşirse vururuz
Jurnal.ist

Ülkeler neden nükleer silah üretiyor?
Kullanıldığında milyonlarca insanın ölümüne yol açabilecek ve gelecek kuşakları dahi olumsuz etkileyebilecek bir silah düşünün. Bu silahlara nükleer silahlar diyoruz. Peki ülkeler böylesine tehlikeli silahları neden üretmeye devam ediyor? Soğuk savaştan aşina olduğumuz ABD ile Rusya'yı ele alalım. Bu iki ülke 2. dünya savaşından sonra silahlanma yarışına girdi. Nükleer silahlar başta olmak üzere çeşitli askeri ekipmanları üretmeye devam ettiler. Peki 2. dünya savaşından sonra kendilerine ya da farklı bir ülkeye karşı nükleer silah kullandılar mı? Hayır. Şöyle düşünelim ABD'nin güçlü rakibine karşı baskın stratejisi silahı kullanmasa dahi üretmesiydi. aynı şekilde Rusya'nın da stratejisi üretmeden yanaydı. Bazen baskın strateji en iyi çözüm değildir. En iyi çözüm, bu iki ülkenin de kullanmayacağı silahları üretmeyip farklı alanlara yönelmesi olurdu. Ancak iki ülke de birbirlerine güvenmediği için bu seçenekten uzak durdular ve üretmeye devam ettiler. Çünkü birisi üretmeyip diğeri üretseydi üretenin caydırıcı etkisi daha fazla olurdu.