Prof. Dr. Şahin koronavirüs aşısı için iki kritik tarihi açıkladı

HABER MASASI
Abone Ol

Pfizer/BioNTech'in aşısının geçtiğimiz gün üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı açıklandı. Prof. Dr. Uğur Şahin, "Eğer her şey yolunda giderse aşının onayını Aralık ayının ortasından sonra alabileceğimizi ve dağıtıma 25 Aralık'tan önce başlayabileceğimizi tahmin ediyorum" dedi.

Aşının ardındaki Türk bilim insanlarının hikayesi
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, pandemi ortaya çıkmadan iki yıl önce durumu öngörmüş ve RNA teknolojisi ile aşı geliştirilebileceğini söylemişlerdi. Peki bu nasıl oldu? Hikayelerini anlattık.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman BioNTech şirketi,COVID-19 aşısının %95 etkililik oranına sahip olduğunu ve hiçbir ciddi yan etkisi olmadığını gösteren son aşama testlerinden sonra aşının Avrupa ve ABD'deki acil kullanım izinlerini gelecek ay alınabileceği açıklandı.

Reuters'ın haberine göre BioNTech CEO'su Uğur Şahin, "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Aralık ayı ortası gibi aşıya acil durum kullanım izni verebilir. Avrupa Birliği'nin ise koşullu onayı Aralık ayının ortasından sonra verebilir" dedi

Geçtiğimiz gün Pfizer/BioNTech'in aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı açıklanmıştı. Pfizer tarafından yapılan açıklamada, aşı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) gelecek cuma günü acil kullanım onayı için başvuru yapılacağı belirtilmişti. Biontech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının nispeten düşük dozlu olduğu için hafif ve orta dereceli yan etkiler göstediğini söylemişti.

Aralık ayının ikinci yarısı onayı alabiliriz

Biontech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "Eğer her şey yolunda giderse aşının onayını Aralık ayının ortasından sonra alabileceğimizi ve dağıtıma 25 Aralık'tan önce başlayabileceğimizi tahmin ediyorum. Fakat (bunun olması için) her şeyin gerçekten olumlu gitmesi gerekiyor" dedi.

  • Ne olmuştu?
  • Geçtiğimiz gün Amerikan ilaç devi Pfizer, Alman BioNtech SE ile birlikte geliştirdiği aşının 6 ülkede 43 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan son aşama klinik deneme sonuçlarında, yüzde 95'ten fazla koruma sağladığını duyurmuştu.