Poşete para vermemek için montunu kullandı

HABER MASASI
Abone Ol

Bursa’da Taner G. isimli bir vatandaş, marketten aldığı ürünleri poşete para vermemek için montunun içine koydu. 'Poşetlerin neden para ile satılacak? Dünyadaki benzer uygulamalar neler?' sorularını cevaplandırdık.

Bursa İnegöl'de ikamet eden Taner G. isimli vatandaş, alışveriş için gittiği markette poşete para vermek istemeyince ilginç bir görüntü ortaya çıktı.

Montunu poşet gibi kullanan Taner G. aldığı her şeyi montun içine koyarak poşetlerin ücretli satılmasına tepki gösterdi.

Bazı vatandaşlar, poşete 25 kuruş vermemek için kendince geliştirdiği yöntemleri sosyal medyadan paylaştı.

İşte o kareler

Plastik poşetten elde edilen gelir çevreci projelere ayrılacak

Plastik poşetler marketlerde 1 Ocak’tan itibaren 25 kuruştan satılmaya başlandı. Plastik poşetlerden elde edilen gelirle ne yapılacağı merak konusuydu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, alınan her 15 kuruşun "Geri Kazanım Katılım Payı" olarak yeni çevreci projelere ayrılacağını ifade etti.

Bakanlık bu kararı kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle almıştı.

Poşetlerin neden para ile satılacak?

  • Plastik poşetlerin para ile satılmasının aslında birçok nedeni var. Poşetlerin çevreye verdiği zarar ve ekonomik maliyet poşet kullanımının azaltılmasının önemli nedenlerinden. Bazı vatandaşlar poşetlere para ödeme fikrine sıcak bakmasa da poşet kullanımını azaltılmasını destekleyenlerin sayısı da oldukça fazla.

Kısa Notlar:

Bir naylon poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor.

Bir naylon poşetin doğada çözünebilmesi için en az 500 yıl en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor.

Sadece İngiltere’de yılda 200 milyon plastik poşet kullanılıyor.

Bir plastik poşet denize atıldığında deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor.

Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor.

Dünyadaki benzer uygulamalar neler?

  • Meksika'da, plastik poşet kullanımını yasak.
  • Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak.
  • Bangladeş, 2002 yılında beri plastik poşet kullanımı yasak.
  • Bangladeş, Ruanda ve Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik poşet kullanımı yasak.
  • İsviçre, İsveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor.
  • Norveç, İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Uganda, Tayvan ve Singapur’da plastik torba kullanımı yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı.
  • İtalya, Belçika, İrlanda gibi ülkelerde 2008 yılından beri naylon torbalara vergi nedeniyle kullanım oranında yüzde 94 azalma olduğu belirtiliyor.