Poşet çaylardan sızan tehlike: Haftada 5 gram plastik yiyoruz

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Gastronomi yazarı Vedat Milor, sosyal medya üzerinden takipçilerine bilimsel bir araştırmanın çarpıcı sonuçlarını aktararak konuyu gündeme taşıyan isim oldu.

● McGill Üniversitesi uzmanlarının poşet çaylar üzerinden yaptığı araştırmaya göre, her bir poşet çayın içinde mikroplastik partiküller tespit edildi.

● Ayrıca poşet çay tüketenlerin de haftada yaklaşık 5 gram plastik yediği bilgisi de araştırmanın diğer çarpıcı sonuçları arasında yer alıyor.

Son yıllarda poşet ve bitki çayların kullanım oranı özellikle tüm dünyada giderek artış gösteriyor. Buna sebep olarak, daha pratik ve daha hızlı tüketiliyor olmasını gösterebiliriz. Fakat her ne kadar sağlık açısından yararlı olduğu algısı tüm toplumda hakim olsa bile, McGillÜniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırma bunun aksine işaret ediyor.

Poşet Çay

Türkiye'nin en önemli Gastronomi yazarı ve akademisyen Vedat Milor, poşet çaylar üzerine yapılan bu araştırmayı takipçileriyle Twitter üzerinden paylaştı.

Yayınlanan rapora göre demlenmekte olan tek bir poşet çay, 11.6 milyar mikro partikül ve 3.1 milyar nanopartikül plastiği suya sızdırıyor. Uzmanlara göre söz konusu rakamlar, plastik şişelerde satılan sular da dâhil olmak üzere diğer yiyecek ve içeceklerde bulunan plastik partiküllerinden çok daha fazla.

Poşet çaylar laboratuvarda: 'Böcek parçaları, kaş ve kirpik tespit edildi'
Hayat

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), mikro plastik partiküllerin insan sağlığı üzerinde risk oluşturduğuna dair bir açıklaması bulunmuyor. Ancak BirleşmişMilletler, çevredeki ve insan vücudundaki plastik yayılımının etkileri üzerine daha detaylı incelemeler yürütülmesi gerektiğini açıkladı. Uzmanlar ise, söz konusu plastik partiküllerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında henüz hemfikir değil.

Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise, düzenli olarak poşet çay tüketen bir vatandaşın haberi olmaksızın haftada 5 gram plastik tükettiği gerçeği oldu.

Piyasada bulunan poşet çayların birçoğu tehlike saçıyor

Poşet ve bitki çayları üzerinde benzer bir çalışma Altınbaş Üniversitesi'nde de yapıldı

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi EbruÖzdemir Nath, bu konuda laboratuvar ortamında yürüttükleri bilimsel çalışmanın çarpıcı sonuçları açıkladı.

Piyasada satılan poşet çaylar ve tek tür olarak paketlenmiş bitkisel drogların içinde böcek parçaları, kaş, kirpik gibi yabancı maddeler tespit ettiklerini belirten Dr. Nath, "Mikroskobik incelemelerde neler bulunduğunu ve doğru türün olup olmadığını tespit ediyoruz. Ne yazık ki hem poşet hem de mono drog dediğimiz tek olarak bitkilerin paketlendiği ambalajların içerisinde böcek parçaları, kaş, kirpik ve saç teli gibi çok farklı yabancı maddelere rastladık. Aynı zamanda üzerinde yazan bitkiyi bulamadığımız çok örnek oldu. Örneğin üzerinde adaçayı diyor ama içerisine başka birçok bitki karışmış durumda olabiliyor” dedi.

''Yararından çok zararı var''

Bu tarz yabancımaddelerin insan sağlığı için yan etkilerinin olduğunu söyleyen Dr. Nath,

"Bizim için en zararlı olan şey bitkisel çay veya bitkisel ürün olarak piyasaya sürülmüş şeylerin içerisinde kimyasal maddeler de çıkabiliyor. Bunu da kimyasal analizlerle ortaya çıkarabiliyoruz. Bu çok daha ciddi bir tehdit oluşturuyor. Aslında bu konuda bitkisel ürünler de çok önemli. Çünkü tek bir bitkinin içinde bile yüzlerce etken madde olabiliyor. Dolayısıyla bitkisel ürün, gıda takviyesi diye satılan birçok ürünün içerisindeki maddeler kişilerin kronik hastalıkları için kullandıkları ilaçlarla etkileşebiliyor. Bir de içerisine bu tarz kimyasal maddeler eklenmişse o zaman çok daha ciddi risk faktörü oluşturuyor. Karaciğer ve böbrekler üzerinde çok ciddi toksik etki oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Dr. Nath sözlerini şöyle noktaladı:

"Türkiye’de bitkileri çok farklı yerlerde bulabiliyoruz. Halk buna alışık. Ama benim önerim bu ürünleri eczanelerden almaları. Eczacıların da bu konuda halka biraz daha fazla destek olmasını istiyoruz. Eczanelerdebitkisel ürünleri bulundurmaları gerektiğini düşünüyorum."