PopArt'ın babası Andy Warhol'un kendiyle özdeşleşmiş sözlüğü

NURCAN ÜÇ
Abone Ol

Sıra dışı kişiliği, deliliği ve tabi ki dahiliğiyle zihinlere kazınan Andy Warhol, pop kültür üreticisi, ünlü olma delisi ve her şeyi mekanik olarak çoğaltıp evrensel bir sıradanlığa dönüştürmesi ile biliniyor.

Çorba kutularından sanat yapan Warhol, her şeyi mekanik olarak çoğaltıp, evrensel bir sıradanlığa dönüştürdü. Pop Art ustası Warhol, insanın bilinme ve şöhret olma isteğini yakalamış ve bunu da insanlara, nesnelere ve kendi hayatına uygulamıştı. “Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır" sözüyle zihinlere kazınan Warhol'u kendi sözlüğü ile tanıyalım.


1. Brillo Kutuları
Arthur Danto 1964'te yayımladığı makalesinde Andy Warhol'un Brillo Kutuları'nın sanatın sonunu getirdiğini söylüyordu. Bu kutular sanat ürünü olmasalar bile geleneksel sanat anlayışını yıkıyordu. Bu açıdan Warhol'dan sonra her şey sanat olabilirdi.
2. Çiçek
Fazla yassı, fazla yapay çiçekler doğanın parçası değildir. Onlar Warhol'un en sevdiği madde plastikten yapılma gibidir. Banal ve sıradan görünüp, düz, boş duygudan yoksun yani başka bir değişle makineyle üretilmiş izlenimi veriyordu.
3. Drella
Dracula ve Cinderalla sözcüklerinden oluşan bu isim, Warhol'un kendine taktığı ad. Warhol, öteki benliğini Drella tanımlamasını yapıyordu.
4. Fabrika
Birçok kişinin bir arada üretimde bulunduğu Newyork-Midtown Manhattan'daki stüdyosuna "fabrika" adını vermişti. Burası pek çok ressamın, film yapımcısının, müzisyenin ve basının merkeziydi. Başka bir değişle fabrikası.
5. Hamburger
Warhol, video art'larla da tüketim nesnesi ve sanat arasındaki mesafeyi "hamburger yeme" üzerinden gösteriyordu. Sanat, herkes için olmalıydı.
6. Marilyn Monroe
Worhol'un tüketim ikonası. Bazı sanat eleştirmenlerine göre, tabloda kullanılan altın, Bizans mozaik eserlerindeki gibi kullanılmış ve Hz. Meryem'in yerine ise Marilyn yerleştirilmiştir. Diğer yandan Warholl'un sanatında Mona Lisa asil gülümsemesiyle derinlik idafe ederken, Marilyn Monroe yapay gülümsemesiyle bugünü temsil ediyordu.
7. Plastik
Warhol'un en sevdiği madde plastikti. Eserlerindeki insanlar bile plastik dokuya sahipmiş gibi görünürdü. Zaten kendisi de plastik olmayı istiyordu.
8. Underground Sinema
Deneysel sinema olarak da tanımlanan Underground sinemayı, Warhol hayatı boyunca deneysel film ve video hazırladı. "Uyku", "İlyada Tutkusu" filmlerine bakmanızı önerebiliriz.
9. Yalnızlık
"Yalnız kalmak istemediğimde dünyanın en yalnız insanıydım, bir süre sonra ise yalnız kalmak istedim ve bunu bir türlü sağlayamadım," diyordu.
10. Zaman
Kendine ayırdığı zamanı önemseyen sanatçının bu özelliği herkes tarafından iyi bilinirdi.