Yazın en sevilmeyen tarafı 'Polen' ile tanışma rehberi
Bitkilerin erkek tohumları olarak bilinen polenler, alerjik kişilerin bahar aylarını kötü etkiliyor.
Polen, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden birisi olarak biliniyor.
Rüzgarla taşındıklarından bitkiden kilometrelerce uzaktaki kişide bile alerjiye neden olabiliyor.
Alerjik etmenlerin arttığı bu dönemde hastaların en dikkat etmesi gerekli nokta, doğru tedavi yöntemini uygulamak oluyor.
Kışın ardından parıldayan güneş, rengarenk çiçekler ve içimize dolan bahar coşkusu. İlkbaharıngelişi ile kimileri mevsimin güzelliğini doyasıya yaşarken; bahar ayları kimileri için de eziyete dönüşüyor. Bahar aylarını çekilmez kılan bu gerçeğin adıysa polen alerjisi.
Polen ve Polen alerjisi nedir?
Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklara deniliyor. Polenler en çok kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretiliyor. Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanır. Polen alerjisi, tıpta mevsim alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırılır.
Polen, nefes yoluyla solunum yollarımıza yerleşir. Buna ek olarak polen cilt, saç ve gözlere yerleşir. Bu, bir çokları için bir sorun oluşturmaz. Alerjik olan bir kişide bağışıklık sistemi harekete geçer ve burunda ve/veya gözlerde iltihaplanma tepkisi görülüyor. Vücut, polendeki proteinlere tepki gösterir ve rahatsızlığa, hapşırmaya, burun akıntısına, gözlerde kaşıntıya neden olabiliyor.
İlgili video:
Polen alerjisi tanısı nasıl koyulur?
Polenalerjisi konusunda uzman olan doktorlar tarafından uygulanan iğne testi sayesinde, kişinin polene, ev tozu akarlarına, küf mantarına, hayvan tüylerine olan hassasiyeti öğreniliyor. İğne testinde polen alerjisini etkileyen bir maddeden küçük bir damla cildinize damlatılıyor. Bu damlanın içinden derinizden küçük bir delik açılıyor. 15 dakika içinde soluk, kaşıntılı kabartılı bir alan gözlenirse bu test yapılan alerjen türlerine karşı alerjiniz olduğuna işaret ediyor.
Bu testten 7 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması gerekiyor
Kan testi de polen alerji bulgusunda kullanılan yöntemlerdendir.
Polen alerjisi tedavisi
Polen alerjisi Çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan insan sayısının giderek arttığı görülmüştür. Polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Polen sezonunda, bazılarında da astım görülür. Bu belirtiler hastanın çevresindeki kişiler tarafından çabucak gözlemlenebilirken, diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir bütün olarak tepki gösterir. Alerji olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalık birçok kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz olarak etkiler.
Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?
Polenler aşağıdaki gibi birçok tahriş edici semptomlara yol açmaktadır:
– Hapşırma
- – Burun tıkanıklığı
- – Burun akması
- – Gözlerde sulanma
- – Boğazda ve gözlerde kaşıntı
- – Hırıltı– Öksürük
- – Gözlerin etrafında şişlik
- – Tat veya koku alma duyusunun azalması
Bazı astımlı kişilerde polen alerjisi, hırıltı ve öksürüğü de içerebilen mevcut astım semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Uzmanlardan polen alerjisi olan hastalara tavsiyeler
- Polene maruz kalmadan bir hafta önce doktor tavsiyesi dahilinde antihistamin kullanılmalıdır.
- Lokal steroidler ancak belirtiler ortaya çıktığı zaman kullanılmalıdır. Böylelikle polenlerin havada olduğu vakitlerde iyi fayda sağladığını göreceksiniz.
- İlaçlarınızı belirtilerinizin çok az ya da hiç olmadığı günler de dahil olmak üzere önleyici etki sağlaması için düzenli olarak alınız.
- Polen alerjili öğrenciler (lise ve yüksek okullarda) genişletilmiş sınav süresi için başvurabilirler. Başvurunuz yeni bir doktor raporu ile birlikte sunulmadır.
- Astım hastaları astım ilaçlarını doktorun verdiği tedavi önerileri dahilinde arttırmalıdırlar.
- Polen mevsimlerinde diğer alerjenlere ve dış etkenlere de karşı duyarlılık göstermek normaldir. Polen alerjisi olan kişiler özellikle temizliğe önem vermeli, ağır kokulara ve tütün dumanına v.b etkenlere maruz kalmaktan kaçınmalıdırlar.
- Polenlerin gün içinde havada en yoğun olduğu vakitlerde yani sabah ve akşam arasında ev havalandırılmamalıdır.
- Yine bu vakitlerde çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı çünkü polenler çamaşırlara yapışabilir.
- Polenler hem saçlarınıza hem de kıyafetlerinize yapışır. Yatmadan önce, vücudunuza yapışan polenlerden kurtulmak için üstünüzdeki kıyafetleri çıkartmak ve saçlarınızı yıkamakta fayda vardır.
- Polenlerin yoğunlukta olduğu vakitlerde dışarıda egzersiz yapmaktan kaçının.
- Klimanız varsa eğer sıcak yaz günlerinde soğutma fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Pencerelerinizi de kapalı tutarak polenlerin içeri girmesini engellemiş olursunuz.
- Evde ya da arabada bulunan havalandırma sistemlerindeki filtrelerin değişmesi / temizlenmesi gerektiğini unutmayınız.
- Yaz tatilinizi havada polen yoğunluğunun az olduğu zamanlarda yapınız ya da tatilinizi çiçeklenmenin az görüldüğü yerlerde yapınız. Polen yoğunluğu yüksek dağlık bölgelerde ya da deniz kıyılarında diğer yerlere nispeten daha azdır.