Plastik atık GSP ile takip edildi: 3 ayda 3 bin kilometre

HABER MASASI
Abone Ol

Exeter Üniversitesi ve Londra Zooloji Derneği işbirliği ile yapılan araştırmada, Bengal Körfezi’ndeki 500 ml’lik su şişelerine GPS takılarak incelemeler yapıldı. Yapılan incelemede, plastik atıkların birkaç ay içerisinde binlerce kilometre yol kat ettiği ortaya çıktı.

National Geographic tarafından yaptırılan, Exeter Üniversitesi ve Londra Zooloji Derneği'nden araştırmacıların gerçekleştirdiği araştırma, plastik atıkların birkaç ay içinde binlerce kilometre yol kat edebileceğini ortaya çıkardı.

Himalaya'lardan çıkan Hindistan ve Bangladeş'ten Hint Okyanusu'na akan Ganj nehrinde başlayan çalışmada, nehre atılan üç tane 500 ml’lik pet şişeye GPS yerleştirildi. İnceledikleri pet şişelerin Bengal Körfezi’ne geçtiklerini fark eden araştırmacılar, daha sonra Bengal Körfezi’ne de şişeler yerleştirdiler.

2 bin 845 kilometre yol kat etti

Plos One dergisinde yayınlanan uydu verilerine göre, 25 tane pet şişeden alınan GPS verilerinde pet şişelerin epey mesafe kat ettikleri tespit edilirken en fazla mesafe kat eden pet şişenin 2 bin 845 kilometre yol aldığını tespit etti.

94 gün sürdü

2 bin 845 kilometre mesafeyi 94 günde kat eden pet şişe sonrasında Exeter Üniversitesi Ekoloji ve Koruma Merkezi'nden Dr. Emily Duncan, "Şişelerin bize verdiği mesaj, plastik atıkların ne kadar hızlı bir şekilde ne kadar yol kat edebildiğidir” şeklinde konuştu.

Duncan, “Bir nehre veya okyanusa düşen bir plastik parçasının dünyanın bir diğer tarafına kadar hareket edebildiğini tespit ettik, bu da plastik atıkların gerçekten küresel bir sorun teşkil edebileceklerini gösteriyor” ifadelerini sözlerine ekledi.

Bilim insanları, yaptıkları araştırmanın etkilerinin küresel bir farkındalık oluşturması umuyor.