Pirinç kabuğundan yanmayan inşaat malzemesi geliştirildi

FERHAT AYDIN
Abone Ol

Düzce Üniversitesinde çalışma yürüten akademisyenler, pirinç kabuğundan katma değeri yüksek, yanmazlık özelliğine sahip ve suya dayanıklı lif levha geliştirmenin gururunu yaşıyor.

Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) çalışma yürüten akademisyenlerce, tavukların altına serilen pirinç kabuğu maddesinden geliştirilen A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahip lif levha, bölme duvar elemanlarında, tavan ve döşeme ile dış cephe kaplamada inşaat sektöründe kullanılabilecek.


0. ''İnşaat sektörü için hazırlandı''
DÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Subaşı, yaptığı açıklamada, "Geliştirmiş olduğumuz bu ürün, temelde inşaat sektörünün tüketimi için hazırlandı. Özellikle bölme duvar elemanlarında, tavan ve döşeme kaplamalarında, suya karşı dayanıklı bir ürün olması dolayısıyla bina dış cephe kaplama malzemesi olarak farklı yüzey görüntülerine ve dokularına sahip olacak şekilde de üretilebilir." bilgisini verdi.

Pirinç kabuğu atığının Türkiye'de yeterince değerlendirilemediğini belirten Subaşı, "Bu ürünümüzü çok daha katma değeri yüksek bir ürün haline dönüştürerek, levha üzerinde inşaat sektöründe kullanılabilecek hale getirmiş olduk." şeklinde konuştu.