Pıhtılaşmaya neden oluyordu: ABD'de kullanımına devam edilecek

HABER MASASI
Abone Ol

AstraZeneca'dan sonra 'kanda pıhtılaşma' tartışmasına yol açan Johnson and Johnson'ın koronavirüs aşısına dair ABD'li yetkililer kararını açıkladı. Faydasının taşıdığı risklerden fazla olduğu belirtilerek kullanımına devam edileceği belirtildi. Aşının uygulandığı 8 milyon ABD'liden 15'inde kanda pıhtılaşma görülmüş, üç kişi ise bu sebeple hayatını kaybetmişti. Johnson and Johnson'ın ürettiği aşı dünyadaki birçok markanın aksine tek doz halinde uygulanıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC'nin Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi, dün yaptığı toplantıdaki oylamada, Johnson and Johnson’ın ürettiği COVID-19 aşısının kullanımına 4’e karşı 10 oy ile devam kararı aldı.

"Faydası risklerden fazla"

Komitenin, tek doz halinde kullanılan Johnson and Johnson COVID-19 aşısının faydalarının taşıdığı risklerden çok daha fazla olduğu konusunda görüş birliğine vardığı kaydedildi.

  • Johnson and Johnson’ın ürettiği aşıların etiketine kanda pıhtılaşmaya yol açtığına dair bir uyarı ekleneceği bildirildi.

Ne olmuştu?

Editör Anlatıyor | Koronavirüs aşı turizmine kapı araladı
Türkiye'deki bazı seyahat acentelerinin Sırbistan'a ve Rusya'ya 'COVID-19 aşı turları' düzenlediği ortaya çıktı. Sırbistan'a giden kişilere BioNTech aşısı vadediliyor ancak ülkeye AstraZeneca stoklarının tüketilmesi için yabancı turistlerin çağırıldığı biliniyor. Öte yandan acenteler aşıları nereden ve nasıl tedarik ettiklerini açıklamıyor. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği ise böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi, ilgilileri dikkatli olmaya çağırdı.


CDC ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 13 Nisan’da yapılan açıklamada, bazı hastalarda aşı uygulamasından 6 ila 13 gün sonra meydana gelen olağan dışı pıhtılaşma nedeniyle Johnson and Johnson’ın COVID-19 aşısının kullanılmasına ara verilmesi tavsiyesinde bulunulmuştu.

FDA'nın 26 Şubat'ta kullanımına onay verdiği J&J'nin ürettiği tek dozluk COVID-19 aşısının ABD'de yaklaşık 8 milyon kişiye uygulandığı, bu rakamın içinden 15 kişide olağandışı kan pıhtılaşmasının görüldüğü ve üç kişinin de hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

Johnson and Johnson firması ise kan pıhtılaşması raporlarından haberdar olunduğunu ancak vakalarla ürettikleri COVID-19 aşısı arasında "açık bir nedensellik ilişkisi" kurulamadığını açıklamıştı.

ABD'de 15 milyon doz koronavirüs aşısı kullanılamaz hale geldi
Jurnal.ist

İngiltere Başbakanı Johnson'dan tepki çeken söz: Aşılamada başarıyı açgözlülükle sağladık
Jurnal.ist

Pfizer/BioNTech 12 yaş altı çocuklarda COVID-19 aşı denemelerine başladı
Jurnal.ist