Pentagon'un yeni lazer teknolojisi: 'Ben seni kalp atışından tanırım'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Pentagon, 200 metre uzaklıktaki bir insanı kalp atışlarından tanımayı mümkün kılan bir sistem tanıttı.

Jetson adı verilen teknoloji, kimlik tespiti konusunda oldukça ilerici bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Özel bir lazer titreşim ölçer kullanarak cildin üzerinde kalp atışından kaynaklanan hareketi tespit eden sistem, kısa süre içerisinde daha yüksek mesafelerde de aktif çalışabilecek özelliklere sahip olacak.

Teknolojiyle olan etkileşimin günden güne artması güvenlik süreçlerini de baştan aşağı yeniden inşa etti. Yeni nesil güvenlik ve konfor ihtiyaçları karşısında uçtan uca entegre ve yüksek performanslı güvenlik çözümlerine ihtiyaç duyan şirketler, pek çok popüler teknoloji trendlerini benimsemeye hazır görünüyor. Bu hazırlık, istihbarat teşkilatlarının ve emniyet güçlerinin de yoğun ve hızlı biçimde 'yeniliklere' adapte olma isteği olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Pentagon, yepyeni bir teknolojiyi kurum bünyesine dahil etti.

Kalp atışları, insanların en değiştirilemez ve taklit edilemez reflekslerinden biri konumundadır.

Pentagon, 200 metrelik mesafede bulunan bir insanı kalp atışlarından tespit edebilen, Jetson ismi verilen bir teknoloji üretti. Biyometrik kimlik tanıma sistemi günlük hayatın her noktasına adapte olmuşken ve havalimanlarının neredeyse tamamında yüz tanıma teknolojisiyle karşılaşmak mümkünken akıllı telefonların bile onlarca farklı güvenlik özelliğinden bahsedebiliyoruz. Yüz tanımadan, ses analizlerine kadar onlarca farklı parametreye yayılan sistemlerin son adresi ise vücudumuzun en önemli parçası: Kalbimiz.

Akıllı telefonların güvenlik ve 'tanıma' teknolojileri günden güne gelişiyor.

MIT Technology Review tarafından yayınlanan habere göre Pentagon, insanları kalp atışlarından tanıyabilen bir lazer geliştirdi. Jetson ismi verilen özel teknoloji, lazer titreşim ölçer vasıtasıyla cildin üzerinde kalp atışından kaynaklanan hareketleri tespit edip yorumlayabiliyor. Cihazın çalışma menzili ise 200 metre. Yüz ve parmak izi gibi her insanın kendine ait bir kalp imzası olduğundan bahsedebiliriz. Buna karşın kalp atışlarını yüz ve parmak izlerinden ayıran oldukça belirleyici bir özellik mevcut: 'Kalp atışları asla değiştirilemez.'

Jetson'un çalışma mekanizmasını gösteren illüstrasyon.

"Pentagon'un Jetson sistemi, önümüzdeki yıllardaki eklemelerle daha hızlı ve daha yetenekli bir hale büründürülebilir."

Sistem nasıl çalışıyor?

Pentagon tarafından kullanılmaya başlanan sistem, birçok farklı açıdan kusursuz olarak değerlendirilebilir fakat sistemin çok da küçük sayılamayacak bir eksikliği bulunuyor. Jetson, t-shirt gibi ince kıyafetler eşliğinde rahatlıkla çalışırken mont gibi kalın kıyafetlerde herhangi bir sonuç vermiyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan bilgiyi toplaması yaklaşık 30 saniye sürüyor. Bu yüzden şimdilik sadece oturan ya da ayakta duran hedefler üzerinde işe yarıyor. Yine de, uygun koşullar altında Jetson’ın doğruluk payı yüzde 95’in üzerinde.

Pentagon'un teknolojisi, sağlık sektörü için de büyük avantajlar doğurabilir. Bir doktorun, hastanın kalp atışlarını herhangi bir temasa gerek duymaksızın ölçebilmesi oldukça anlamlı ve hız kazandırıcı bir yenilik.

Böyle bir teknolojinin askeriye ve gözetleme kuruluşları açısından büyük bir nimet olacağını tahmin etmek zor değil. Ancak başka kullanım alanları da yaratılabilir. Örneğin doktorlar hastaya dokunmak zorunda kalmadan kalp atışlarını ölçebilir veya hastaların organları kablosuz şekilde izlenebilir.

Pentagon: Çalışanlarımızın kişisel bilgileri sızdırıldı
Gündem