Patlamayan telefon bataryaları geliştiriliyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, akıllı telefon bataryalarında katı elektrolitler kullanılması yönünde araştırmalar yapıyor. Bu yöntem sayesinde bataryaların patlaması söz konusu olmayacak.

Günümüzde, akıllı telefon ve tabletlerde lityum-iyon yapıda bataryalar kullanılıyor. Bunun iki farklı önemli sebebi var; ilki yüksek enerji yoğunluğu, ikincisi ise yeniden şarj edilebilirlik düzeyi. Bu bataryaların en önemli dezavantajı ise kolay patlaması. Çok kısa süre içinde alev alabilen bataryalar, kullanıcılara zor zamanlar yaşatabiliyor.

Bilim adamları, uzunca bir süredir lityum-iyon bataryalara alternatif olacak yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Sıvı elektrolitler yerine katı elektrolitler üzerine giden araştırmacılar, böylece patlama sorunlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Katı elektrolitlerin çok daha kararlı çalışması da elbette önemli bir etken.

Başta Samsung olmak üzere birçok akıllı telefon üreticisi, Stanford Üniversitesi'nde bu projeleri yürüten araştırmacı Austin Sendek ile temas kuruyor. Ayrıca araştırmalarda yapay zekanın da kullanıldığını özellikle belirtmekte yarar var. Şimdilik proje aşamasında olan yeni batarya teknolojisinin, önümüzdeki süreçte hayata geçirilmesi bekleniyor.

Yeni nesil mobil cihazların bataryalarında deniz suyu kullanılabilir
Sürekli biten bataryalardan kurtuluyoruz: Bilim insanlarından süper teknoloji
Kış geliyor: Cep telefonu bataryalarının korunmasına dikkat