Paranızı yönetmenin 7 kuralı

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Para kolay kazanılmadığı için yönetmesi de önemlidir. Para yönetimi konusunda sizler için önemli 7 kuralı derledik. Gelin birlikte bakalım.

Para kazanmak için uzun süren mesailer yapıyoruz. Üstelik en değerli varlığımız olan zamanımızı veriyoruz. Peki kazandıktan sonra kolayca harcamak mı gerekir? Yoksa parayı yönetip daha mantıklı harcamalar yapmak mı lazım? Biz 2. soruya cevap aramayı seçtik. Çünkü en mantıklısı bu gözüküyor. Her gün 1 kuralı uygularsak haftanın sonunda mutlu çıkarız.
1. Gelirinizden fazla harcamayın
Kazancınız azda olsa çokta olsa gelirinizden yüksek harcama yapmayın. Herkes lüks yaşamayı sever ama bu sizin gözünüzü kamaştırmasın. İnsanoğlunun ihtiyaçları sınırsızdır, herkes dilediğince kaynakları tüketmek ister ama bu geliriniz orantısında olsun. Kredi kartıyla yapılan harcama limiti aştığı sürece bizim paramız değil borcumuzdur. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Herkes geleceğinden emin olduğu bir gelire sahip değil. İş hayatında ne olacağını bilemeyiz. O yüzen siz siz olun birikiminiz olmadan uzun vadeli gereksiz harcamalara girişmeyin.
2. Bütçe yapın
Bütçe yapmak her gelir sahibi için önemlidir. Vaktinizin bir kısmını buna ayırıp harcamalarınızı belli bir plan ve dengeye sokun. Bu konuda bilgisayar ve telefonunuza indireceğiniz bir çok program ve uygulama mevcuttur. Bu sayede gelir ve gider kalemlerinizi dengeye koyabilirsiniz. Düzgün bir bütçeniz olursa, neyi nereye harcadığınızı ve hangi harcamanın gereksiz olduğunu daha rahat kavrarsınız.
3. Borcunuz çoksa bunu kapatmak için plan yapın
Borcunuz olsa dahi paranızı iyi yönetebilirsiniz. Öncelikle borçlarınızı önemli ve önemsiz olarak sıralayın. Önceliği her zaman, banka kredisi gibi, ödemediğiniz süre zarfında yeni para kaynaklarını kullanamayacağınız ve faizle borcunuzu daha da arttıracak risklere ayırın. Eğer bunu ödeyemeyecek kadar az geliriniz varsa o zaman harcamalarınızı tekrardan gözden geçirin ve daha tutumlu olmaya çalışın.
4. Borç verirken sonuçlarını göze alarak bu riske girin
Bir yakınınıza ihtiyacı için borç veriyorsanız bu rakamın sizin bütçenizi sarsmasına ve gelecek planlarınızı etkilemesine izin vermeyin. Herkes için yardımcı olmak, insanların sıkıntısını çözmek, iyi bir şeydir ama bu bizim dengemizi bozuyorsa mutsuzluğa yol açar. Bu sebeple birilerine borç verirken veya kefil olurken mutlaka geleceği de düşünün ve bu borcu o kişinin ödeyememe riskini de göze alın.
5. Kredi kullanırken bilinçli olun
Kredi kullanmak ihtiyaç anında önemlidir. Fakat bunu en uygun hangi banka veriyorsa ona göre kullanın. Yükleneceğiniz faize ne kadar katlanabilirsiniz bunu hesaplayın. Bankalar her dönem kredi kampanyaları yapar. Örneğin; bayram, yılbaşı gibi günlerde. Fakat banka böyle bir kampanya yapıyor diye sizin harcama yapmak veya bu krediyi kullanmak gibi bir zorunluluğunuz yok. O yüzden ihtiyacınız yoksa faizi daha uygun diye bu yükün altına sakın girmeyin.
6. Çevrenizin harcama biçimine ayak uydurmayın
Herkes komşusunda veya bir yakınında olanın kendisinde de olmasını ister. Fakat hepimiz aynı gelire sahip değiliz. Ayrıca ihtiyaçları ölçmek gerekir. Herkes aynı ihtiyaçlara sahip değil. Bu yüzden başkasında olan bir şey, onun ihtiyacı olduğu için alındı ise sizin de ihtiyacınız olacak diye bir kural yok. Başkalarının yaptığı harcamalarla kendinizi karşılaştırmayın. Bu durumda yenik düşersiniz ve yaptığınız tüm çabalar sonuçsuz kalır. Elinizde olanla mutlu olmaya çalışın. Çünkü mutluluk bir ürünün fiyatı ile değil, ne kadar faydalı olduğu ile ölçülür.
7. Birikim, birikim ve birikim…
Elinize geçen paranın tamamını harcamayın. Beklenmedik durumlarla karşılaşırsanız diye mutlaka köşede bir birikimiz olsun. Bunu değerlendirmek için altın alabilirsiniz. Daha uzun vadeli olarak bireysel emekliliğe katılın. Geleceğiniz için önemli olan bu birikime şimdiden başlamış olursunuz. Böylece yaşlandığınızda gençliğinizin duacısı olursunuz.