Paranın geçmediği ülke Küba!

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Dünyaya yeni yeni kapılarını açmaya başlayan Karayipler'in en gizemli ülkesi Küba ile tanışın.

Devlet tekelinde bulunan ekonomisi, 12 milyonluk nüfusu ile gizemini koruyan ülke Küba'ya hep birlikte göz atalım.

0. Karayiplerin en geniş yüzölçümüne sahip ülkesi: Küba
Karayipler’de bir ada ülkesi olan Küba, birçok takımadaların yanı sıra, başlıca Küba adasından oluşmaktadır. Küba'nın kuzeyinde Birleşik Devletler, batısında Meksika ve Bahamalar, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika ve güneydoğusundaki Haiti ve Dominik Cumhuriyeti bulunmaktadır.
0. Nüfus
Küba 12 milyonu aşkın insan yaşamaktadır ve Karayipler'de en geniş yüzölçümüne sahip olmanın yanı sıra en kalabalık ada milleti olarak bilinmektedir.
0. Devlet yönetim şekli
Küba'da tek parti egemenliğine dayalı sosyalist bir devlet yapısı var. Küba Komünist Partisi'nin (PCC) devlet yönetimindeki ağırlığı 1976 Anayasası'nda belirtilmiş ve 1965'te hazırlanmaya başlanan ve 1976'da halkoyuna sunularak yürürlüğe giren anayasaya göre; yasama yetkisini Halk İktidarı Ulusal Meclisi (Asamblea Nacional de Poder Popular) kullanıyor.
0. Küba'nın ekonomik yapısı
Küba ekonomisi sosyalist ilkelere dayanan devlet kontrollünde planlı bir ekonomidir. Son yıllarda özel sektör yatırımları artmakla beraber üretim araçlarının büyük bir kısmı devlet tarafından işletilmektedir.  
0. SSCB sonrası dönem
1992'de dış ticaretinin % 80'ini gerçekleştirdiği ve tarım üretimi için gereken sübvansiyonların sağlandığı Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği’nin (SSCB) çöküşünden sonra oluşan depresif dönemden sonra tarımdan sanayiye geçmiştir.
0. Tarım ve hayvancılık
Sosyalist rejimde özellikle önem verilen balıkçılık ve hayvancılık yine önemli üretim kalemlerinden biridir. Turizm son yıllarda yeniden eski canlılığını kazanmış, özellikle Kanada ve Avrupa Birliği'nden gelen turistler sayesinde turizm Küba ekonomisinin itici gücü haline gelmiştir.
0. Gayri Safi Millî Hasıla ne kadar?
Çin, Kanada, İspanya ve Hollanda Küba'nın en büyük dış ticaret ortağıdır. Kişi başına düşen Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) yaklaşık 9.900 $'dır. Yaşam standardı hala 1990 öncesindeki seviyeye getirilememiştir. Bunun en büyük nedeni, Sovyetler Birliği tarafından yapılan hibe ve yardımların, Sovyetlerin 1991'de yıkılmasıyla birlikte kesilmesi olarak belirtiliyor.
0. Para birimi
Küba’da 2 para birimi bulunuyor birisi CUC, diğeri ise Peso. 1CUC=25 Peso. Günümüz kuruyla hesaplanınca; 1 Küba Pesosu, 0,15 Türk lirasına karşılık geliyor.
0. Meslekler arasında maaş farkı yüzde 3 civarında

Bir garsonun maaşı 20 dolar iken, doktorun maaşı 30 dolar. 1,5 litrelik suya ödeyeceğiniz ücret yaklaşık 2 dolar. İnsanların yaşama koşulları kısır döngü halinde desek pek de yanılmış olmayız. Küba vatandaşlarının evleri var ve devlet her ay gıda ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40’nı karşılıyor. Eğitim ve sağlık hizmeti ücretsiz, hava çok güzel olduğu için yakacak ihtiyacı yok. Kübalılar yoksul olmasa da çok iyi şartlar altında yaşadıkları söylenemez. Yaşam pahalı ve insanlar ek iş yapmak zorunda. Sizin olan her şeyde devletin hakkı bulunuyor.

0. İnsanlar Turizm sektörüne kaymak istiyor
Başkent Havana’da evlerini kiraya veren yerlilerin günlük kazançları bir aylık maaşlarından fazla olduğu için çoğu insan turizm sektörüne akın ediyor. Her sene Küba’ya 3 buçuk milyon turist geldiği biliniyor. Başkentte 1 gece konaklamanın kahvaltı dahil fiyatı ortalama 25 euro.
0. Rejime halkın bakışı nasıl?
Devletin sınırlamalarından sıkılan insanlar mevcutken, imkanların sınırlı ve otoriter bir rejim tarafından yönetilmek bazı kimselerce olumlu karşılanabiliyor. Komünist rejim hakkında olumsuz bir şey söylemek neredeyse imkansız, çünkü hapishanelerde siyasal suç yüzünden yatan birçok insan bulunuyor.