Oto tamircisi piknikte çay demleyemeyince yaptı, dünyadan talep yağıyor

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Samsun'da bir oto tamircisi, piknikte çay demleyemeyince yaptığı “çakmak gazıyla yanan pratik ocağa” dünyadan talep yağıyor.

Oto tamircisi 36 yaşındaki Cemal Kabadayı, arkadaşlarıyla pikniğe gittiği esnada mangaldan sonra çay demlemek için semaver gibi eşyaların aracına sığmaması nedeniyle pratik bir ürün yapmaya karar verdi. 5 yıllık bir uğraş sonunda alüminyum ve plastik 19 parçadan oluşan, 400 gram ağırlığında pratik bir mini ocak yapmayı başardı. Tam 15 farklı kalıp denenen ürünün patentini de alan Kabadayı ürününün AFAD, Türk Kızılayı ve mültecilerin kamplarında da kullanılabileceğini belirtti.

6 çalışan ile seri üretime başlayan Kabadayı, günde 500 ocak üretimi yapıyor. Denemelerden geçen ürün ile yumurta pişiren Kabadayı, yumurtanın 2 dakika, çay demlemenin ise 15 dakika sürdüğünü ifade etti.

“ALMANYA ve UZAK DOĞU'DAN TALEP VAR”
Ürün daha piyasaya çıkmadan dünyadan talepler geldiğini ifade eden Cemal Kabadayı, “Biz bu müesseseyi 2013 yılında faaliyete geçirdik. Çakmak gazıyla yanan pratik bir ocak yapmayı düşündük. Bunda da başarılı olduk. Yaklaşık 3-4 ay önce imalata başladık. Bu keşfimizi AFAD, Türk Kızılayı, mültecilerin bulunduğu yerlere ulaştırmayı düşünüyoruz. Ürünümüzün taşıması kolay, hafif ve dünyadaki bütün çakmak gazları ile çalışabiliyor. Piknik yapacak arkadaşlar ve doğa sporu yapanlar için de bu ürünü tasarladık. Ürünümüze talep de var. İmalatımız şu anda günlük 500 adet yapabiliyor. Şu anda 6 kişi çalışıyor. Biz bunu 40-50 kişiye çıkartmak istiyoruz. Günlük üretim kapasitemizi de bin 500'e çıkartmayı amaçlıyoruz. Bunlar maddiyata dayanıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi destekleriyle bunları yapabildik. Ama bu krediler artık bize yetmemekte. İmalatımızı yoğunlaştırmak için biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Ürünümüze Avrupa'dan talepler geliyor. Dün Almanya'dan bir firma ile görüşme yaptık. Uzak Doğu ve Afrika ülkelerinden de talepler var. Özellikle elektriğin ve doğalgazın sık kesildiği yerlerden talep çok geliyor” dedi.
Video: Oto tamircisi yaptı, dünyadan talep yağıyor
"PİKNİKTE ÇAY DEMLEYEMEYİNCE BÖYLE BİR KEŞİF YAPMAYA KARAR VERDİM"
Çay demleyemedikten sonra pratik bir ocak yapma kararı aldığını ifade eden Kabadayı, “Bir gün arkadaşlarla pikniğe gitmiştik. Mangalımızı yaptıktan sonra çay da olsa içerdik dedik. Çayımızı demleyemedik. Semaver olsaydı dedik. Araca semaver gibi şeyler koymaktansa küçük bir şey yapılabileceğini düşündük. Bu bir hayaldi ve şimdi gerçekleşti. Bu ürün bizim 5 yılımızı aldı. Ürün, toplam 19 parçadan oluşuyor. Bunların dökümünü yapmak zaman aldı. İlk başta düşündüğümüz ufak bir şeydi. Küçük bir atölyede yapabilirdik. İşin içine girince basit olmadığını anladık. Daha sonra ürünün patentini aldık. TSE belgesini, CE belgesini, İSO belgesini ve tüm belgelerini aldık. Seri imalata geçmeye karar verdik. Döküm, baskı, boya derken ürün 18 evreden geçiyor. Bu işlemler bir anda 5 senemizi buldu. 3-4 aydır da imalatını yapıyoruz” diye konuştu.

"HEDEFİM, TÜRK MALINI DÜNYAYA YAYMAK"
Dünyadaki Çin mallarının etkisini kırmak istediğini vurgulayan Kabadayı, “Hedefim dünyaya yayılmak. Çin malları yerini bu ürünü Türk malı olarak ismimizi duyurmak istiyorum. Bu bizim için yeterli. Bunu ihtiyacı olan insanların her yerde kullanacağını düşünüyorum. Ürünümüz çakmak gazı tüpü ile çalışıyor. Ortalama hiç durmadan 2,5 saat yanabiliyor ama hızlı yakımda 2 saat sürebiliyor. Bir yumurta 3 dakikada çay da 15 dakikada oluyor. Bir tüp size kullanımınıza göre 1 gün yetebilir. Çakmak gazının fiyatı 2 lira kadar. Ürünümüz alüminyumdur. Geri dönüşümü vardır. 2 yıl da garantisi var. İçinde kullanma talimatları var. Temizliği yapıldıktan sonra ömürlük olacağına da inanıyoruz. Tamamının ağırlığı 400 gram. Bize sadece hammadde alırken destek çıkılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Pratik mini ocak dünyanın her yerinde satılan çakmak gazı tüpü ile çalıştırılabiliyor.