Münir Özkul; kimileri için idealist Mahmut hoca, kimileri için çocuk gibi inatçı Kazım efendi ama en önemlisi sinemanın yufka yürekli babası.
300'ü aşkın sinema filmiyle Türk sinemasına adını altın harfler ile yazdıran, Arzu Film'in kuruluşunda öncülük eden sanatçı Münir Özkul'u doğum gününde rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
0. Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelir. Başarılı bir öğrenciydi; İstanbul Erkek Lisesi'nden ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat ve İktisat Fakülteleri'nden mezun olur.
0. Sanat hayatına da bu dönemlerde başlar. Bakırköy Halk Evi ile başlayan yolculuğu Ses Tiyatrosu ile devam eder. Şehir Tiyatroları ve Ankara Devlet Tiyatrosuyla profesyonelliğe geçiş yapar.
0. Takribi yıllar ona sinemanın kapısını da açar; hem de öyle bir açar ki, yerini doldurabilecek kabiliyette bir ustanın gelmesi mümkün dahi olmaz.
0. 3. Selim’in Gözdesi filmiyle başlayan set hayatı zamanla yılda 20 film çevirecek kadar profesyonelleşir. O artık filmlerin en çok aranan yüzü; bir nevi seyirciyi sinemaya çeken bir karakter misyonudur.
0. Yine de başrolü elde etmesi tam 24 yıl sürer. 1974 yılında oynamaya başladığı Mahmut Hoca karakteri onun için sadeleştirilir ve bu rol öğretmen tanımlamasının en iyi örneklerinden olur.
0. Nitekim kurucusu olduğu Arzu Film’de oynadığı her bir rol onunla özdeşleşir ve onu yakın dostu olan Adile Naşit ile ikili haline getirir.
0. Mahmut Hoca, Yaşar Usta, Kazım efendi… Her biri hem tiratları hem de karakterleriyle bir önceki rolün üzerine çıkmayı başarır.
0. 1950 yılından bu yana rol aldığı 300’ü aşkın filmin ardından hem setlere hem de sahneye küseceği dönem 80’li yıllar ile birlikte gelip çatar onun için.
0. Kimi zaman kardeş, kimi zaman eşi oynadıkları can dostu Adile Naşit artık yoktur.
0. Naşit’in ölümüyle sessizliğe bürünen Özkul, tiyatroya ancak öğrencileri Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin aracılığıyla geri dönebilecekti.
0. Sinema ise artık yerini televizyona bırakıyor, Yeşilçam sineması son demlerini yaşıyordu.
0. 1991 yılında kazandığı İsmail Dümbüllü ödülüyle birlikte sahip olduğu kavuğu da teslim etme vakti gelir.
0. Hiç düşünmeden bu prosedürü gerçekleştirir ve kendisini sahnelere geri döndüren Ferhan Şensoy’a emaneti teslim eder.
0. Televizyonda yaptığı birkaç işin ardından artık onun için de sessizliğe çekilme vakti gelir.
0. Ulusal ve Uluslararası törenlerden aldığı ödüller, rol aldığı oyunlar ve filmler ile adını altın harfler ile yazdıran usta sanatçı, tam 14 yıldır evden çıkmasına bile engel olan demans hastalığıyla mücadele ediyordu.