Olmaz denilen oluyor: Rus parlamenterler Tiflis’e gidiyor

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da görevli milletvekillerinden oluşan bir heyet, Gürcistan'ın başkenti Tiflis’e gidiyor.

Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov, İzvestiya’ya verdiği röportajda parlamenterlerin arasındaki diplomasinin Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin düzelmesine, vize sorunlarının çözülmesine ve ekonomik bağlantıların güçlenmesine katkı sağlayacağını aktardı.

Rus ve Gürcü parlamenterlerin arasındaki diyalogun son 10 yılıdır hiç olmadığına dikkat çeken Kalaşnikov, ancak iki tarafın gösterdiği çabayla ilişkilerin canlandığını, ‘Gürcistan Vatanseverler İttifakı’ üyelerinin Moskova’ya gelip Rus mevkidaşları ile bir araya geldiklerini, görüşmelerde ileride resmi statüye kavuşabilecek bir grubun kurulmasına yönelik anlaşmaya varıldığını vurguladı.

Gürcü vekille tarafından Tiflis’e davet edildiklerini söyleyen Kalaşnikov, “Tiflis’e mutlaka gideceğiz. Rus parlamenterler en az 10 yıldır Gürcistan’a gitmediler. Bu tür temaslar, birçok konunun çözümü için gerekli. Görüşmelerde diplomatik ilişkiler de, ekonomi de ele alınacak, vize konularını çözmeye çalışacağız. İnisiyatifin çift taraflı olması güzel… Parlamenterlerin arasındaki diplomasi, ilişkilerimizdeki karmaşık sorunların çözümüne katkı sağlamalı” diye konuştu.

Öte yandan ‘Gürcistan Vatanseverler İttifakı’ Grup Başkanı Georgiy Lomiya, İzvestiya’ya verdiği demeçte iki ülke arasındaki ‘çıkmaz durumun’ diyalogsuz çözülemeyeceğine dikkat çekti. Lomiya, “Her konu diyaloğa bağlı değil, ‘İşgal hakkında’ adlı yasa gibi başka konular da var. Ancak Gürcistan parlamentosu ve yönetimi seviyesinde pozisyonumuzun doğru algılanması için elimizden geleni yapmalıyız. Hükümetimiz bunun gerekli olduğunu şimdilik anlamıyor veya anlamak istemiyor. Ancak şuna eminim ki toplum bunu anlıyor ve son söz halkın olacak” ifadelerini kullandı.

İzvestiya’ya konuşan Rusya’nın Ortadoğu ve Kafkasya uzmanı Stanislav Tarasov, “Gürcistan’daki siyasi kesimin bir kısmı, sadece Batı ile ilişkileri sıcak tutmanın çok ileri görüşlü bir tutum olmadığını hissetti. İşbirliği her yönde geliştirilmeli ve bunun başında Rusya olmalı” dedi.

Tarasov, bölgedeki jeopolitik dengelerin değiştiğini, ABD yönetiminin çıkarlarının ise Güney Kafkasya’nın daha da güneyine doğru kaydığını belirtti. Rus uzman, Rus ve Gürcü parlamenterlerin arasındaki işbirliğinin, görüşme sürecinin formatının genişlediğini gösteren büyük önem taşıyan sembolik bir adım olduğunu vurguladı.

Kaynak: Sputnik