Okulların açılmasıyla bulaşıcı hastalıkların sayısı arttı: Uzmanlar siğil konusunda uyarıyor

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Uzmanlar siğillerin halk sağlığını tehdit ettiğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Okulların açılmasıyla, uzmanlar ailelerin ve çocukların dikkatli olması konusunda uyarıyor. Kapalı ve kalabalık ortamlarda bir arada olan çocuklar, çok sayıda bulaşıcı hastalığa maruz kalabiliyor. Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan siğillere, okulların açılmasıyla sürekli bir arada bulunan çocuklarda ve genç erişkinlerde sık sık rastlanıyor.
0. Siğil nedir?
Siğiller, cildin üst tabakasına bir virüsün yerleşmesi sonucu ortaya çıkan, geneli iyi huylu deri kabartılarıdır.
0. Neden oluşur?
Kansızlık, beslenme bozuklukları, kontrolsüz diyetler, aşırı yorgunluk, stres, düzensiz uyku, ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda siğil mikrobunu alma riski oldukça yüksektir.
0. Siğiller bulaşıcıdır!
Geneli iyi huylu olan siğillerin çoğu virüs olduğundan bulaşıcıdır. Ciltte kesik ya da yaralanma olduğunda bu virüslerden birini alma olasılığınız oldukça yüksek. Siğile doğrudan temas, virüsün bir anda yayılmasına neden olabilir.
0. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda görülür
Genellikle cilt renginde, sert ve pürüzsüz olan siğillerin yanı sıra; koyu renkli, düz ve yumuşak siğil türleri de vardır. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilecek siğiller, özellikle el ve ayaklarda yoğunluk gösterir.
0. Siğiller kansere dönüşebilir
Uzmanlar siğillerin kozmetik bir sorun olabildiği gibi, farklı lezyonlar ile ağrı, hareket kısıtlılığı ve bir takım ciddi sorunlara neden olabileceğini söylüyor. Özellikle vücudun hassas bölgelerinde çıkan siğiller önlemi alınmazsa, zamanla riskli olabiliyor.
0. Erken tedavi önemli!
Yayıldığında tedavinin çok daha uzun sürdüğünü ve siğilin fark edilir edilmez doktora başvurulması gerektiğini söyleyen uzmanlar, erken teşhisin önemini vurguluyor.
0. Mutlaka bir uzmana başvurun!
Özellikle çocukluk döneminde çıkan siğillerde, herhangi bir tedaviye gerek kalmayabiliyor. Ancak kimi zaman çocukta sürekli artan siğiller acı verip çoğalmaya devam ediyorsa, mutlaka bir cilt uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
0. Siğillerden nasıl korunulur?
HPV virüslerine karşı etkili aşı vurulabilirsiniz. Bu aşı 9-26 yaş arasındaki kişilere uygulanabiliyor ve 6 ay içinde 3 kez yapılıyor.