Nutella'nın imajını yerle bir eden palm yağının gerçekleri

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Nutella'nın raflardan indirilmesine yol açan palm yağı nedir, nerelerde kullanılır? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık...

Kanserojen madde taşıdığı gerekçesiyle İtalya başta olmak üzere bazı ülkelerde Nutella markasının tüketimi yasaklanma noktasına geldi ve tartışma konusu oldu.
( Nutellanın bu konu hakkındaki açıklamasını öğrenmek istiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.)
Tüm bunlara sebep olan ise palm yağı. Bu yağ; çikolatalı kakao'dan tutun da, hijyen amaçlı kullandığımız sabunlara kadar hepsinde yer almakta. Bu da demek oluyor ki; bizler Nutella'yı tüketmeyi bıraksak da bir şekilde yine bu yağın zararlı etkilerine maruz kalmak zorunda bırakılacağız. Peki bu yağın özelliği nedir? Niçin her alanda bu kadar tercih edilmekte ve kullanılmakta? Bu haberimizde sizler için son dönemin tartışma konusu olan palmo yağı gerçeğini araştırdık.


1. Palm yağı hakkında
Bu yağ, palmiye ağacı meyvesinin etinden ve meyve çekirdeğinden elde edilir. Dünyada üretimi en çok yapılan yağdır. 2. sırayı ise soya yağı alır. Dünyada en çok palmiye yağı üreten ülkeler ise sırasıyla;
- Endonezya (%44) / Malezya (%44)
Takiben ise yine bir Asya ülkesi olan Tayland ve Afrika kıtası ülkeleri ile Latin Amerika ülkeleri takip eder.
Endonezya ve Malezya'ya ait bir palmiye ağacının etkisi öylesine yüksektir ki; 22 bin otomobilin tek başına ürettiği metan gazını, tek başına 1 yılda üretebilir.
2. Hangi ürünlerde kullanıyoruz?
Bugün bir markete gittiğinizde raflar üzerinde karşılaştığınız her 2 üründen 1'inde palm yağı yer alır. Örneğin; bir katı sabun aldığınızda ya da lezzetli bir yemek yapmak amacıyla bir margarin aldığınızda... Siz ellerinizi yıkadığınız o sabun ile temiz bir ele kavuştuğunuzu düşünürken ya da sağlıklı bir yiyecek yediğinizi düşünürken aslında kansorojen maddelere maruz kaldığınızı elbette bilmiyorsunuz. Bu kadar da değil elbette; kullandığınız diğer temizlik malzemelerinde, bitkisel yağ içeren tüm gıda maddelerinde hatta biodizel, gres yağı ve türevleri tüm ürünlerde yer alır.
3. Rakamlarla palm yağının dünya üzerindeki konumu?
- Yıllara oranla bakıldığında; 2001 yılında 25.6 milyon ton, 2009 yılında 49 milyon ton, 2015 yılında ise 60 milyon ton palmiye yağı üretilmiştir.
- 2007 yılından bu yana ise sadece Malezya'da Diesel yakıtlar %5 oranında palmiye yağı içermektedir.
- 1 hektarlık Palmiye ağacı tarlasında yılda 4 ile 6 ton arasında palmiye yağı elde edilmektedir.
Tüm dünyaya bu yağı yayan birçok şirket vardır fakat en çok satanı Wilmar International adlı şirkettir. Bu yağı en çok tüketen kıtaların başında kuşkusuz Asya ve bununla birlikte Avrupa gelir. Her ne kadar üretici ülke Endonezya ve Malezya olsa da en çok tüketimi yapan ülkeler Hindistan ve Çin'dir.
4. Ne yapılıyor?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Palmiye yağı insanlarda kansere sebep olabilir derken Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)'da palmiye yağının kanserojen olduğunu duyurdu. Açıklamalar bu yöndeyken; "Say no to palmoi" ( Palmo'ya hayır de ) adıyla kurulan bir web sitesinde ise bu yağın zararlı olduğu ve doğaya, insanlara verdiği zarar anlatılmaktadır.
5. Endişelerin asıl sebebi?
Geçtiğimiz yıllarda Rainfrost Action Network adlı bir kuruluş palm yağının Endonezya'daki yağmur ormanlarının yok olmasına sebep olduğunu iddia eden bir kampanya başlatmıştır. Bu kampanya da yer alan bilgilere göre; yağmur ormanlarının zarar görmesi sebebiyle çok sayıda orangutanın da yaşam alanını kaybolmuş, orman yıkımları esnasında yaralandığı hatta öldürüldüğü söylenmekteydi. Öyle ki bu kampanya ile bir zaman sonra Greenpeace ve PeTA gibi kuruluşlar da ilgilenmeye başlamıştır.
6. Genel görüş yalnızca insanlara değil tüm canlılara ve doğaya karşı bir tehlike teşkil ettiği yönünde.