Doktorlar gribe karşı uyardı: 'Gergedan virüsü çeviri hatası'

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

Halk arasında bir süredir nezle ve grip şeklinde başlayan ama sürekli nükseden hastalığa 'gergedan virüsü' deniliyordu. Ancak uzman doktorlar tarafından yapılan açıklamaya göre hastalığın adının, 'Rhino virüsü' olduğu anlaşıldı.

Kış mevsiminin gelmesiyle grip salgınında artış meydana geldi. Hastanelere geçmeyen grip ve nezle salgını ile başvuran vatandaşlar bu hastalığa 'gergedan virüsü' demeye başladı. Ancak uzmanlar tarafından 'ne gergedan virüsü ne de gergedan gribi diye bir şey var' açıklaması geldi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Süda Tekin salgına sebep olan virüsü anlattı

Son günlerde sık sık gündeme gelen ‘gergedan virüsü’ne de açıklık getiren Tekin, “Nezleye sebep olan ‘Rhino virüs’ gergedan virüsü diye tercüme edilmiş. Bu isimlendirme doğru değil. Ne ‘gergedan virüsü’ ne de ‘gergedan gribi’ diye bir şey var” dedi ve şunları söyledi.

  • "Grip benzeri hastalık (GBH/ILI) olarak bilinen soğuk algınlığı, nezle veya halk arasında ‘üşütme' olarak adlandırılan solunum yolu enfeksiyonları griple karıştırılır. Ancak grip ile nezle farklı kliniğe sahiptir. Nezle ya da soğuk algınlığında ilk belirtiler burun kuruması ve karıncalanmadır. En sık rastlanan ve rahatsız eden belirtiyse boğaz ağrısı ve boğazda karıncalanma, burun akıntısı, burunda dolgunluk, 2-3 gün içinde artarak devam eden tıkanma ve hapşırma, baş ağrısı, yüzde ve kulaklarda basınç hissi, tat ve koku hissinde azalma, öksürük, rahatsızlık hissi ve halsizliktir."

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Süda Tekin.

Virüsle ilgili bir açıklama daha geldi

Grip ve nezlenin farkları

  • Nezle (Soğuk algınlığı, üşütme)
  • Ateş yok/az
  • Burun akıntısı/tıkanıklık
  • Hapşırma
  • Öksürük yok/az
  • Hafif kırgınlık
  • Enerji düşük değil
  • Grip (İnfluenza)
  • Ateş 38 dereceden fazla
  • Baş ağrısı
  • Öksürük (kuru)
  • Yaygın kas eklem ağrısı
  • Ciddi halsizlik
  • Burunda bulgu yok

Kimler grip aşısı yaptırmalı?

Nezleden korunmada etkin bir aşı yoktur. Belirtilen önlemlere uyulması esastır. Ancak gripten korunmak için etkili ve güvenilir bir aşı vardır.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmeli, mümkün olduğunca sıvı almaya çalışmalı.

Grip mevsimi başlangıcından (kasım ayı) mayıs ayına kadar aşılama yapılabilir. Özellikle risk grubunda yer alan 65 yaş üzeri kişiler, gebeler, astım, kronik akciğer hastaları, kalp-damar hastaları, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kanser hastaları, sağlık çalışanları, bakıma ihtiyacı olan kişiler ve bu kişilere destek olanlar başta olmak üzere herkese grip aşısı önerilmektedir.

Nezleden korunmada etkin bir aşı yoktur.

Rhino virüsü nasıl bir virüstür?

Grip; zatürre, bronşit ve daha ölümcül hastalıklara neden olabilir. Nezleyse (Grip benzeri hastalık) genellikle daha hafif klinik bulgularla ayakta atlatılabilir. Nezleye sıklıkla sebep olan ‘Rhino virüs' olarak bilinen bir virüstür. Burunda yerleşir ve burun, göz ve boğaz salgılarında artışa yol açar.

Nezleye sıklıkla sebep olan ‘Rhino virüs' olarak bilinen bir virüstür.

Son günlerde, ‘rhinoceros'un dilimize çeviriyle ‘Gergedan'dan esinlenerek ‘Gergedan virüsü' olarak anılsa da aslında hastalığın veya virüsün gergedanla ilişkisi yoktur. İsim benzerliğinden çağrışım yapmaktadır… Bu isimlendirme doğru değildir. Ortada ne ‘gergedan virüsü' ne de ‘gergedan gribi' diye bir şey var…

Virüsten korunma yolları

Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmeli, mümkün olduğunca sıvı almaya çalışmalı.

Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı.

Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalı.

Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı.

Yüzeyler sık sık temizlenmeli.

Mümkün olduğunca kış aylarında kapalı ortamlara az gidilmeli, kapalı mekanlar belli aralıklarla havalandırılmalıdır.