New York uçağında 30 kişi neden yaralandı?
Türk Hava Yolları'nın, İstanbul-New York uçuşunda, türbülans nedeniyle 28 yolcu ile 2 mürettebatın hafif şekilde yaralanması, uçak seyahatlerinde zaman zaman karşılaşılan olayı yeniden gündeme getirdi. GZT'nin THY kaynaklarından edindiği bilgiler ışığında yaralanmaya neden olan konuyu derinlemesine ele alıyoruz.
Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçağın, New York Havalimanı'nda, meydana yaklaşma sırasında türbülansa girmesi sonucu yaralanan 28 yolcudan 27'si taburcu edildi, 1 yolcu ve 1 kabin memurunun ise kontrolleri devam ediyor.
İnişten 40 dakika önce meydana geldi
THY'den yapılan açıklamada, 9 Mart tarihli TK01 sefer sayılı İstanbul-New York uçağının, New York meydana inişinden 40 dakika önce öngörülemeyen ve şiddetli bir türbülansa girdiği hatırlatıldı.
Meydana gelen olayla ilgili THY açıklama yaptı:
- "Uçakta bulunan 28 yolcu ve 2 kabin personeli, türbülansın etkisiyle oluşan hafif yaralanmalar nedeniyle hastaneye sevk edildi. Sağlık kontrolleri yapılan 28 yolcudan, ilk kontrollerde 18'i daha sonra ise 9'u tedavilerinin ardından taburcu edildi. Şu an 1 yolcu ve 1 kabin memurunun tedbir amaçlı sağlık gözetimleri sürmektedir."
Uçaklarda emniyet kemeri takmak zorunlu mu?
Uçuş emniyeti için; inişte, kalkışta ve kemer ikaz ışıkları yanarken emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunuyor. Uçak yolculuğu her ne kadar ‘en güvenli seyahat şekli’ kabul edilse de, iniş ve kalkış sırasında yaşanacak problemlerde, uçuş esnasındaki hava boşluklarında meydana gelebilecek olumsuzlukları önlemek için emniyet kemeri takmak büyük önem taşıyor.
2014 yılında meydana gelen olay bize kemer takma zorunluluğu hakkında fikir veriyor. Trabzon’dan Ankara’ya gitmek üzere pist başı yapan özel bir hava yolu firmasına ait yolcu uçağı, 4 yaşındaki bir çocuğun emniyet kemerini takmayı reddetmesi üzerine park alanına geri döndürülmüştü.
Görevlilerin uyarılarına rağmen kemerini takmayan çocuk, ‘Bir yolcumuzun kemer takmaması sebebiyle geri dönüyoruz’ anonsuyla park yerine çekildi. Ailesi ve görevlilerin ısrarlı çabaları sonucu ikna edilen çocuk kemerini takmış ve uçak 42 dakikalık gecikme ile Ankara’ya hareket etmişti.
Türbülans neden oluşur?
Türbülans, uçak seyahatlerinde karşılaşılan, ne zaman ortaya çıkacağı kestirilemeyen, düzensiz hava hareketi olarak tanımlanabilen bir doğa olayı olarak tanımlanıyor. Suyun içinde oluşan girdaplara benzetilen türbülans, güneşten gelen enerjideki değişimler sonucu atmosfer basıncında ortaya çıkan farklılıklar, farklı hızlarda hareket eden hava kütleleri, havanın bir dağ kütlesi çevresindeki hareketi, fırtınalar gibi bir nedenlerden ötürü meydana gelebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde türbülanslarda bir artış görülüyor.
Türbülans sırasında hayat kurtaran kural: Emniyet kemeri
Uzmanlar, günümüzde kullanılan modern uçakların türbülans nedeniyle düşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor.
Öngörülemeyen şiddetli rüzgarlarda dahi kabin ekibinin uçuş emniyeti ile ilgili yönlendirmelerine uyarak seyahati güvenle tamamlamak mümkün oluyor.
Türbülans sırasında bir numaralı kural ise yolcunun koltuğunda oturuyor ve emniyet kemerinin bağlı durumda olması. Bebek veya çocuk yolcular da kabin ekibinin sağlayacağı özel koltukta güvenli şekilde seyahat edebiliyor.
New York uçağında 30 kişi neden yaralandı?
İstanbul-New York uçuşunu gerçekleştiren yolcu uçağının inişine 40 dakika kala meydana gelen türbülansda 28 yolcu ve 2 kabin memuru yaralanmıştı.
GZT'nin, 'inişe 40 dakika kala emniyet kemeri takma zorunluluğu var mı yok mu?' sorusunu yönelttiği kaynaklar, hava durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek bir durum olduğuna vurgu yaptı.
Kemer ikaz ışıklarının yanıp yanmadığının henüz bilinmediğine dikkati çeken kaynağımız, kabin memurlarının da yararlandığını söyleyerek beklenmedik bir hava olayı olduğunu ya da beklenen bir durum olmasına rağmen daha önce meydana geldiğine işaret etti.