Netflix'ten yeni dizi: Bill Gates'in beyninde ne var?

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Netflix orijinal yapımı Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates, dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in hem kişisel hem de iş hayatını temel alıyor.

● Gates'in çocukluk sürecine de göndermeler yapan orijinal seriye dair tüm detaylar haberimizde:

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates, Microsoft'un kurucusu ve Amerikan ticaretinin en önemli isimlerinden biri olan Bill Gates'in aklını araştırıyor.

Survivor filmiyle dikkat çeken David Guggenheim'in yönettiği üç bölümlük Netflixorijinal belgeseli, Gates'in teknolojik yeniliklerle dünyayı nasıl dönüştürmek istediğini ortaya koyuyor.

Elbette bunu gerçekleştirmek için çok fazla odak noktası var. Küresel sağlık, çocuk felcinin yok edilmesi ve ekonomik seviyeye çekilen yeni nesil nükleer güç santralleri bunlardan bazıları.

Şu anda 63 yaşında olan Gates, aslında Paul Allen ile birlikte kurdukları Microsoft ile yazılım endüstrisini tamamen değiştirmiş durumda. Özellikle 90'lı yılların sonunda 'tekel' olduğu gerekçesiyle yargılanan isim, 2000'de kurulan Bill ve MelindaGatesVakfı ile az önce bahsettiğimiz sosyal sorumluluk projelerini yürütmeye devam ediyor.

Hatta dünyanın en büyük fonlarını yöneten WarrenBuffet da Bill ve eşi Melinda'nın kurduğu vakfa eğitim ve sağlık alanında harcaması için 31 milyar dolarlık bağış yapıyor.

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates, meraklı bir birey olarak öncelikle konunun evrimine odaklanıyor. Gates'in eşi Melinda, bu belgeselde önemli bir rol oynuyor ve serveti sebebiyle kimin zaman kibirli ve uzak görünen Gates'i anlatıyor. Ayrıca Guggenheim de bir yönetmen olarak üç bölümlük dizi sırasında Gates'e sık sık meydan okuyor.

Bill Gates ve Paul Allen ortaklığında kilit noktalardan biri Kent Evans

Gates ve Allen, 1975'te Microsoft'u kurdu ve her ikisi de aslında hızlıca ivme kazanıp popüler hale geldi. Bununla birlikte, Gates'in en iyi arkadaşlarından biri olan KentEvans de aslında Microsoft'un bugüne kadarki sürece gelmesinde çok büyük rol oynuyor. Bir dağ tırmanışı sırasında ölen Evans'ın şirketin kökeni açısından ne kadar önemli bir noktada olduğu da anlatılıyor. Ayrıca Evans'ın hayatını kaybetmesiyle Paul Allen'in Microsoft için vazgeçilmez olmuşu da işleniyor.

Gates'in annesi sosyallaşmesi için çok çaba sarf etmiş

Gates, aslında ailesiyle ve özellikle de annesiyle sıkı fıkı olan bir çocuk değil. Çocukluğunda zaman zaman tartışmalar ve hatta kavgalar yaşanmış. Ancak Gates'in annesiyle olan anlaşmazlığının onu nasıl gerçek hayata hazırladığını da anlatıyor. Annesiyle yoğun ve 'alaycı' bir akşam yemeği konuşmasının ardından aslında ailesinin ona düşman olmadığını fark ettiğini ifade ediyor. Gates ayrıca 10 Haziran 1994'teki Mary'nin (Gates'in annesi) ölüm gününü hayatının en kötü günü olarak tanımlamaya devam ediyor.

Gates, ulaşabildiği hemen her şeyi okuyor

Mini seride aslında BillGates'in kendi kendini nasıl geliştirdiğiyle alakalı detaylar yer alıyor. Bunun en önemli noktası ise okumak. Bulabildiği hemen her şeyi okuyan Gates'in minik bir tatilde 14 kitabı tamamen okuduğu söyleniyor. Üstelik tek bir alanda da değil, farklı türdeki kitapları aynı zamanda okuyabildiği yakınları tarafından özellikle belirtiliyor. Elbette bu okuma hızına da bağlı bir durum ve Bill'in saatte 150 sayfaya yakın okuduğu söyleniyor.

Gates, nükleer enerji araştırmalarıyla ilgili bir bölüm sırasında Çek-Kanalı bilim adamı VaclavSmil'i favori yazarı olarak belirtiyor. Aslında, Smill Netflix' belgeselinde görünüyor ve Gates'in yeni verileri anlama konusundaki eşsiz yeteneğinden bahsediyor. Gates ayrıca Smil'in çalışmasını okurken nükleer enerjiyi küresel elektrik için kullanmanın güvenli ve ekonomik bir yolunu ararken çok not aldığını da ortaya koyuyor.

Melinda Gates, Bill Gates'in profesyonel yaşamında çok büyük rol oynuyor

Gates'in eşi Melinda, Netflix belgeselinde epey fazla görünüyor. Röportajlar sırasında canlı kişiliği ve eşine duyduğu hayranlıkla dikkat çeken Melinda, Gates'in yoğun çalışma temposunu düşünürken sıklıkla duygusallaşıyor.

Amerika-Çin ticaret savaşı, Bill Gates'in nükleer enerji planlarını mahvetti

Netflix belgeselinde Gates'in yeni nesil nükleer santrallerden de fazlasıyla bahsediliyor. Çernonil ve Fukuşima nükleer felaketlerine çeşitli göndermeler yapılıyor. Gates de aslında güvenli ve ekonomik bir nükleer santral oluşturmak için çalışmalar yapmasına rağmen Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşının bu planları mahvettiğini söylüyor.

Özellikle Bill Gates gibi hem teknoloji hem de insanlık için çalışmaları olan birinin kişisel ve çalışma hayatını merak edenlerin mutlaka izlemesi gereken bir mini dizi olduğunu da ekleyelim.