🎬Netflix, kitapları izinsiz mi uyarlıyor?
Yazar Buket Uzuner, 'Toprak' romanının izinsiz ve sözleşmesiz olarak 'Atiye' dizisine uyarlandığı için dava açmıştı. Netflix, yeni projesi '96 Yazı' isimli filmiyle aynı sebepten gündeme geldi. Yazar Arzum Uzun '99 Yazı' kitabıyla filmin konusunun aynı olduğunu iddia ederek sitem etti ve projenin takipçisi olacağını sosyal medya hesabından açıkladı.
Netflix, yeni dönemde yayınlayacağı Türk yapımı dizileri ve filmleri açıkladı.
Mehmet Coşkundeniz'in Posta gazetesinde yer alan köşe yazısı bu şekilde;
'96 Yazı' filminin konusu
Twitter’da yazar Arzum Uzun’un isyanıyla karşılaştım. Netflix’in film projelerinden biri ‘96 Yazı’ adını taşıyor. Arzum Uzun’un da 2015’te piyasaya çıkardığı ‘99 Yazı’ adlı bir romanı var. Ozan Açıktan’ın yöneteceği ‘96 Yazı’ filminin tanıtım bülteninde “1996’nın yaz aylarında geçen hikaye aşk ve yaşamla tanışan, önünde sonunda hüznü ve kalp kırıklıklarını da tadacak bir grup gencin hikayesini konu alıyor” diye yazılmış. Filmde, aynı yazlıkta buluşan gençlerin ergenlik çağındaki ilk aşk ve yaşam deneyimleri anlatılacak.
'99 Yazı' kitabının konusu
Şimdi Arzum Uzun’un ‘99 Yazı’ adlı romanının hikayesine bakalım. Arzum da romanında 15-18 yaşlarındaki bir grup gencin aynı yazlıkta yaşadıklarını aktarıyor. “Bu gençlerin, ilk deneyimlerini, aşklarını, yaşadıkları hüzünleri, 90’ların o eşsiz atmosferinin içinde aile bağlarına, insan ilişkilerine ve sosyo-kültürel yapıya da değinerek” anlatıyor. Arzum haklı olarak şunu soruyor:
Ben 90’lı yıllarda ergenliğini yaşayan gençlerin gözünden aşkı, ilişkileri, ilk deneyimleri yazdım. Netflix’in filmi de aynı konseptte. ‘99 Yazı’nı alıp aynı içerikte gençlik dönem işi olarak ‘96 Yazı’ diye filme çekmek ve romanın yazarına bir telefon etme ihtiyacı duymamak nedir? Hiç mi saygı duymuyorsunuz? Netflix’e soruyorum, siz gelen işlerin orijinalliğini hiç mi kontrol etmiyorsunuz?
Bir yazarın, bir eserini ortaya çıkarması o kadar kolay olmuyor
Aylarca bir odaya kapanıp, gözler bozulana dek yazılıyor o kitaplar. Ve her eser, üretenin evladı gibidir. Nasıl ki, evladınıza gelebilecek zararlara karşı adeta şahin kesilirsiniz, aynı şekilde ürettiğiniz herhangi bir esere de toz kondurmazsınız. Netflix gibi global çapta yayın yapan bir platformun bunlara dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.
- Ne olmuştu?
- Yazar Buket Uzuner, 2015 yılında yayımladığı 'Toprak' romanının izinsiz ve sözleşmesiz olarak 'Atiye' dizisinde intihal edildiği gerekçesiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
- Netflix'te yayınlanan Atiye dizisine intihal gerekçesiyle dava açıldı.
- Yazar Buket Uzuner'in ‘Tabiat Dörtlemesi’ olarak tanınan ‘Su’, ‘Toprak’, ‘Hava’ ve ‘Ateş’ romanlarının hepsinde ana karterler olan ‘Defne Kaman ve anneannesi Umay Nine’nin dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı belirtildi. Basın bülteninde, “İzinsiz ve habersiz alınan (arkeolog, anne, kız kardeş gibi) ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında, geriye ‘Atiye’ diye bir dizi kalmamaktadır” denildi.
- İntihal nedir?
- İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.